Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Contreras Valeir Extra

Varunummer: 11705, Flaska 750ml, 69kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

“Belgisk IPA” må låta som ett sätt att få vissa öl att passa in i ett trendigt fack, men BeerAdvocate ser det ändå som en stil som ännu är under utveckling. Vad man än tycker om genrebenämningar som dessa så går det inte att ignorera det stora intresset för ljusa öl med tydlig humlekaraktär oavsett ursprungsland. I det här fallet handlar det om en rejäl dos Sterling och Amarillo. Denna 75cl-flaska släpptes i vinkällarbutikerna den 1a November och importeras av Belgodeli.

Utseende: Grumligt brunorange med mycket jästfällning. Stort poröst bubbligt lätt gulnat skum som lämnar bra spår efter sig.

Doft: Gräddig och humligt fruktig doft med apelsin, aprikos, lite banan och ananas med lite kokos samt grädde och kakdeg. Får mig att tänka på gräddtårta med konserverad cocktailfrukt.

Smak: Apelsin, citron, aprikos och lite äpple tillsammans med mjuka söta toner av kakdeg och halm ger ett friskt och lättdrucket intryck med en trevlig balanserad citrusskalbeska.

Mun: Medelstor kropp med en lagom fyllig mousserande lite kittlande kolsyra och lätt oljig textur.

Ett mycket friskt och lättdrucket belgiskt ljust ale med högre humlenärvaro än ofta brukligt i belgiskt öl. Det känns lite som en cross over mellan amerikanskt pale ale eller IPA och belgiskt pale ale och det funkar oerhört bra. Den fruktiga humlen plus den söta jästiga malten får mig verkligen att tänka på ett gräddigt bakverk med konserverad frukt en solig sommardag. Vad synd att det inte är sommar bara…

Bäst Före: 2014-10-01

Mer info om Contreras Valeir Extra:

Ale

Westvleteren Blond

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

9

Trappistklostret Westvleteren är det minsta av de sju trappistklostren som får bära stämpeln Trappisöl. Klostret blev världsberömt när ölsidan Ratebeer röstade fram deras starkaste öl Westvleteren 12 till världens bästa öl. Det här är deras lättsammaste öl av de tre dom brygger och bryggs först och främst för munkarna på klostret.

Utseende: Grumlig mörkgul/orange med ett stort kritvitt såpigt poröst skum som lämnar bubbliga klumpar lite här och där på glaset.

Doft: Citrus (apelsinskal, citron), en aning av bananskal, lite småsöta malttoner av mjuk kaka och lite halm och gräs samt en distinkt lite småsur jästton med vissa brettanomycestendenser. Det pendlar mellan Orval och ibland lite saison i doften.

Smak: Mycket sötare än doften vill få en att tro med söt kakig malt med lite kola, citrus och lite aprikos, jäst med en ton av brieostskal, lite örtig samt mjuk skalbeska i avslutet. Allt går ihop på ett ljuvligt sätt.

Mun: Medelstor kropp med mjukt kittlande kolsyra och en lite småklibbig textur. Oerhört snygg sammansatt. Full pott!

Munkarna på Westvleteren dricker verkligen inte ett dåligt öl. Jag hade nog inte så höga förväntningar av någon anledning men sanningen är den att det här är ett mycket välgjort, komplext och elegant ljust litet öl och jag kände på en gång när jag började smaka på ölet att jag skulle bli besviken när det var slut. Oerhört komplext och väl sammansatt med tanke på att det mer är tänkt att vara ett lättsamt vardagsöl. Bäst före-stämpeln sa 17.03.12 vilket jag misstänker betyder 12e mars 2017, vilket i sin tur betyder att ölet är ca ett år gammalt. Nu för tiden datumstämplar dom tydligen alla sina öl med två års marginal enligt Danko. Utgångsdatumen har dock ändrats en del under åren. Vad ett till två år har gjort med ölet kan jag inte gissa mig till då jag inte druckit det färskt. Men jag vet en sak; jag vill dricka det igen.

Mer info om Westvleteren Blond:

Ale

De la Senne Brussels Calling

Varunummer: -, Fat 330ml, 78kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Belgiska De la Senne såg vi senast på bolaget med deras lättdruckna pale ale Taras Boulba om jag inte minns fel. Bra stadigt modernt bryggeri som nu tydligen har flyttat till en ny lokal och det här är deras första öl därifrån som kan ses lite som en storebror till Taras Boulba. Dracks på fat hos Akkurat/Stockholm.

Utseende: Disig och gyllene med ett kort vitt skum som lämnar en jämn krans.

Doft: Mycket citrus som apelsinskal/citronskal i doften med mjuk jäst och halm samt en hint av krydda likt vitpeppar/svartpeppar.

Smak: Bergamott, apelsin och persika med mjuk kakig malt samt jäst och halm. Lite vetemaltskänsla. Torrt avslut med en stadig skalbeska från humlen.

Mun: Medelstor till något lättare munkänsla med mjuk kolsyra.

En trevligt lättsam och välhumlad belgisk pale ale från stabila De La Senne. Bra sommaröl som gör det den ska utan att bjuda några större fyrverkerier. Gott!

 

Mer info om De la Senne Brussels Calling: