Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Stone Double Bastard Ale 2014

Varunummer: 11240, Flaska 650ml, 95.40kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

9

I slutet av varje år, sedan 1998, släpper Stone denna supermaxade dubbelversion av sin klassiska Arrogant Bastard Ale, och ca 4-5 månader senare brukar vi få chansen att plocka på oss den här i Sverige. Stilen brukar kallas “american strong ale” vilket i sig brukar betyda ett stort, starkt, maltigt och humligt öl som inte riktigt passar in helt i kategorier som Imperial IPA eller Barley Wine. Öl i denna kategori behöver inte nödvändigtvis likna just de två stilarna men gör dock det ganska ofta vill jag tycka.

Utseende: Ölet har en härligt lockande rödaktig bärnstens-/kopparfärg och kröns av ett 1-2 fingrar högt svampigt gulnat skum som lämnar kletiga spräckliga rester efter sig. Det är klart bortsett från minimala partiklar som dansar runt. Flaskan i sig sticker onekligen ut med riktigt snyggt färgtryck, som oftast med Stones öl. Full pott!

Doft: Att det här är ett kaxigt öl och inte bara en kaxig etikett blir snabbt väldigt tydligt. Stor fet humlig smäll med knäckig karamell/bröstsocker, vanilj, kola och torkade frukter som fikon och papaya men framförallt grapefrukt och något värmande som känns lite som någon sorts likör. Stor och burdus, men även komplex. Allt toppas av ett rejält lass med beska barr. Riktigt riktigt bra.

Smak:  Något sötklibbig med bröstsocker/karamell, grapefrukt och massa barr och kåda. Inte lika händelserik smak som doft, men det är enligt mig inte nödvändigt med just det här ölet. Det här är mer en stor fet svulstig mix av sötklibbig karamell och massiva grapefruktfruktiga humletoner med en stooor men skön beska. Får mig att minnas varför jag förälskade mig i sådana här aggressiva öl från början. Lite som Peter Wahlbeck sa: “Det är skönt med stryk…”

Mun: Stor bastant och lite oljigt kletig kropp med mjukt masserande kolsyra.

Jag älskar det här ölet och det kommer alltid stå för vad jag gillar med vissa amerikanska öl. Stort, överdrivet och kaxigt, fast med en fantastisk fingertoppskänsla och glimt i ögat. Påminner inte så lite om vissa amerikanska barleywines som exempelvis Sierra Nevadas Bigfoot med sin klibbiga karamell och stickiga humle, men känns ändå mer rak på sak. Jag känner heller inget sug efter att lagra Double Bastard utan tycker den gör sig bra med den tid den fått på sig att ta sig hit till Sverige.
För vissa är det här för mycket och tanken på att dricka en hel flaska eller ens ett helt glas är även för vissa inte att föredra. Jag gör tvärt emot och dricker Double Bastard så vulgärt och obrytt som ölet själv utger sig, i stort glas och som om det var hälften så starkt. Gärna till fet salt mat som burgare, pizza, tacos eller revbensspjäll. Då tycker jag det gör sig allra bäst.

Mer info om Stone Double Bastard Ale 2014:

Ale

BrewDog Abstrakt AB:10

Varunummer: 11796, Flaska 375ml, 129kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

8

Abstraktserien rullar vidare och är vid det här laget framme vid nummer 11 som nyss släpptes på systemet och var något sorts barley wine med ingefära, chipotle och hallon. Serien har hittills kanske varit mer kul än riktigt bra tycker jag, men ibland har det skramlat till och det har kommit nån variant som varit riktigt trevlig. Så var det med det förra ölet, AB:10, som var ett “imperial brown ale” lagrat på spanska rödvinsfat.

Utseende: Mörkt rödbrun och grumlig med en massa partiklar. Skummet är stort, ljusbrunt, finbubbligt och lämnar rester.

Doft: Intensivt maltig och söt doft med toner av sirap, choklad, kanel/”kryddor”, och trä/nötter. Komplext och lockande.

Smak: Hög sötma med karamel, choklad, nötter, kanel, mörkt bröd och kryddor.

Mun: Stor munkänsla med mjuk låg kolsyra, klibbig textur och lite sprithetta.

Ännu ett spännande öl ur BrewDogs Abstraktserie som faktiskt går att dricka som ungt. Och som vissa av de andra (bättre) ölen i serien tycker jag det blir bäst efter en rejäl stunds luftning. Det här är den totala motsatsen till “en kall stor stark”. Till en början har ölet en mycket spännande doft men kanske lite väl svår smak. Sedan mjuknar det sakta upp när ölet värms och kolsyran försvinner och kvar blir en len maltig vätska med en rik lyxig söt smak av choklad och nötter (om man ska förenkla). Det här kan nog lagras riktigt elegant också.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:10:

Ale

Lagunitas Lucky 13.alt

Varunummer: 11762, Flaska 650ml, 58.60kr, Alkoholhalt: 8.8%

Ölhundbetyg

7

En omarbetad version av bryggeriets trettonårsjubileumsöl Lucky 13 där man tagit bort den lite mer färggivande malten och lagt till en “hemlig sort”. Ska tydligen även innehålla Amarillohumle. Allt enligt denna video. Den ursprungliga ölen ska hur som helst tydligen vara mer rödaktig i färgen. IBUn (beskan) ligger på 60.

Utseende: Kristallklar gyllene bärnsten med ett cremefärgat/gulnat tjockt såpigt skum som lämnar spridda skumfläckar efter sig. Dom verkar inte vara rädda för att filtrera sina öl på Lagunitas. Det är nästan så att jag saknar det lite hantverksmässigt charmiga känslan som en lite mer ofiltrerad öl kan ge.

Doft: Söt marmeladig doft med apelsin- och aprikosmarmelad samt karamell. Sedan kommer humlen med kåda, grapefruktskal och en något udda ton som får mig att tänka på salladsblad/löv eller något liknande. Längre ner i glaset kommer även en lätt ton av läder fram. Alkoholen visar sig även en aning. Lite rörigt intryck.

Smak: Hög kladdigt fruktig sötma med apelsin- och aprikosmarmelad, karamell och fruktkaka samt lite läder även här. Men så smyger beskan upp på en med grapefruktskal, barr och örter och balanserar ut det hela rätt så fint och slutkänslan blir av en stadig klassisk USA DIPA med något murrigare undertoner.

Mun: Större kropp med mjuk och något nedtonad kolsyra. Klibbig tjock textur.

Bättre än Maximus men ändå lite för söt och ofokuserad för en åtta. Fast även om sötman först känns lite jobbig så jobbar beskan på och vinner mark i slutändan. En rätt så marmeladig DIPA-liknande öl, och jag tror att på grund av sötman kan den, för dig som ofta tempererar dina öl, må bra av lite mer kylning än brukligt.

Mer info om Lagunitas Lucky 13.alt:

Ale Porter/stout

BrewDog Abstrakt AB:08

Varunummer: 11627, Flaska 375ml, 125kr, Alkoholhalt: 11.8%

Ölhundbetyg

6

BrewDogs Abstraktserie har jobbat hårt för att tänja på gränserna för experimentell öl och den senaste utgåvan är kanske den galnaste av dom alla. Man har helt enkelt försökt att skapa en blond imperial stout utan att använda några av de klassiska rostade maltsorterna som ger stouten sin färg och karaktär och istället försökt att införa t.ex. smak- och dofttonerna av kaffe och choklad på annat sätt. De huvudsakliga ingredienserna som gett ölet sin karaktär är havre, lakrits, kakao, kaffe, rökmalt och ekchips.

Utseende: Klar gyllene bärnstensfärgad med ett hyfsat stort och något poröst gulnat skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Tung kryddig söt doft med alkohol. Karamell, sirap, lite choklad, en svag hint av kaffe, jäst, läder, lite kokt rotfrukt i buljong och en hel del kryddighet som drar åt indisk mat samt svettig ost. Bissart.

Smak: Söt och kvalmig med tunga toner av övermogen frukt som honungsmelon, mango och banan, sirap, jäst, bröd, läder, buljong och mögelost. Letar man runt lite mer hittar man möjligtvis lite toner av choklad och svagt kaffe, men annars tycker jag stoutkaraktären lyser med sin frånvaro.

Mun: Stor kropp med medelstora mjuka bubblor, oljig textur.

På pappret är det här ett väldigt spännande experiment och jag var full av förväntan när jag hällde upp ölet. Tyvärr så blir det i slutändan ett besviket intryck då jag tycker att slutresultatet blir alldeles för spretigt och svårdrucket. Sötma, sälta och kvalmiga burdusa toner av kryddor, frukter och buljong med läder drar istället ölet åt något som känns som en härdsmälta mellan ett barley wine och ett starkt belgiskt ale. Ratebeers klassificering som American Strong Ale ligger nog närmre sanningen än BrewDogs egen Deconstructed Blonde Imperial Stout. Ett mycket intressant öl som tyvärr har sin största styrka i själva utförandet och inte i smaken. Förhoppningsvis kommer ölet bli bättre efter några år i källaren. Slutbetyget ligger farligt nära 5 men får en extra poäng för innovativitet.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:08:

Ale

Stone Double Bastard Ale 2011

Varunummer: 11161, Flaska 650ml, 83.90kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

8

Är du ute efter stora kaxiga och humlestinna amerikanska öl brukar Stone Brewing vara ett säkert kort. Deras strong ale Arrogant Bastard är lite av en modern klassiker med sitt uppkäftiga namn och här har man skruvat upp det ölets söta och läderaktiga malttoner och fruktiga humle till max och fått fram ett riktigt kraftpaket på 10.5%.

Utseende: Klar med en vacker mörkt läderaktigt röd färg och ett finbubbligt gräddgult skum som lämnar ett fint mönster på glaset.

Doft: En stor maltig doft med robusta toner som läder, tobak och lite steksky slår först emot en för att sedan blanda sig med söta toner av karamell och sockervadd med alkohol. Sedan smyger humlen upp på en med tjocka toner av övermogen tropisk frukt och lite barr.

Smak: Sirapssöt karamell breder ut sig rejält för att sedan balanseras ut med eleganta toner av läder och tobak med grapefrukt, mogen mango, aprikos och svartvinbärsblad. Sedan kommer en stor växande humlig beska med örter och kåda och ringar ut i en lång läderaktig eftersmak med sälta och örtig beska. Alkoholen värmer en del men är trots det rätt integrerad i helheten.

Mun: Stor kropp med en oljig textur och mjukt kolsyrad med små kittlande bubblor.

Ett stort och uppkäftigt öl, men inte utan en viss elegans. Sötma och snygga lädertoner med en stor humlebeska skapar en snygg harmoni. Ett aggressivt men väldigt gott öl nu som säkerligen har potential till att växa ännu mer med några års lagring.

Mer info om Stone Double Bastard Ale 2011:

Ale

Shipyard Longfellow Winter Ale

Varunummer: 11013, Flaska 650ml, 34.80kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

6

Amerikanska Shipyard är ett bryggeri som faktiskt gömmer ett antal öl i beställningssortimentet på Systembolaget. Dom tittade nyligen även förbi på Systembolagets hyllor med sin Smashed Blueberry som var ett blåbärsöl som bryggeriet, precis som den här, beskriver som en korsning mellan porter och scottish ale.

Utseende: Mörkt rödbrun och klar med ett lite fräsande ljusbrunt gropigt skum som inte lämnade så mycket rester.

Doft: Askig doft med syrliga bär, brända örter, karamell, lite choklad, salmiak och aningens menthol.

Smak: Rätt syrlig och rostat maltig, nästan bränd med mörk frukt, choklad, tobak och beska örter, lite salmiak och aningens menthol.

Mun: Medium kropp med friskt skummande kolsyra.

En rätt vass och syrligt bränd öl som på sitt eget lilla vis är hyfsat god och drickbar. Men jag tycker att det blir lite väl fränt och endimensionellt och saknar charm. Jag får inte så mycket porterkänsla. Para helst med mat. Kanske någon robust välstekt köttbit?

Mer info om Shipyard Longfellow Winter Ale:

Ale

Mohawk Snowblind Strong Ale

Varunummer: 14440, Flaska 330ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Stefan ‘Mohawk‘ Gustavssons bidrag till julölshetsen är av den diffusa stilen American Strong Ale. Robust maltig karaktär i lite brittisk stil fast med en rejäl amerikansk humling. Amarillo, Brewers Gold, Cascade, Chinook, Columbus, Northern Brewer, Saaz och Simcoe var humlesorterna som åkte i via en procedur som kallas Hop-Bursting, vilket innebär att man kontinuerligt slänger i humle. Malt har även använts givetvis och där står, förutom Pilsner-, Crystal, och Pale Chocolate-malt, Mynchnermalt för den stora stora delen.

Utseende: Klar och mörkare rödaktigt bärnstensfärgad med ett rätt stort kompakt gulnat skum som lämnar rätt bra rester på glaset.

Doft: Väldigt humlig med salta kryddiga tobak/läderliknande toner samt grapefrukt, aprikos, knäckig karamell och granbarr. Men även en pepprig mintig ton som känns lite som råg kan ge ifrån sig finns där och en gnuttan choklad.

Smak: Söt med en lite murrig maltstomme som ger en lite salt läderaktig smak men även knäck och karamell. Men humlen kommer rusande med grapefrukt, aprikos och en rejäl barrig beska.

Mun: Medium till större kropp med mjuk skummande kolsyra.

Här fanns det mycket humle! Men även mycket malt och läderaktig sälta som ger en robust ton som får mig att tänka på läderfotöljer och cigarrer. Det blir lite cross-over och ölet känns som en amerikansk västkust-IPA blandad med ett mer maltigt brittisk robust strong ale, och jag blir personligen ofta lite förvirrad av mixen av fruktig fräschör med köttig sälta. Det är inte alltför murrigt trots allt så det väger nog över lite mer mot humlefräscht ändå. Mr. Mohawk gör det igen och petar ur sig ännu en spännande humleraket. Fast ingen vidare “julig” sådan.

OBS! Denna bryggdes hos Slottskällans men brukade bryggas hos Sigtuna.

Mer info om Mohawk Snowblind Strong Ale: