Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Electric Nurse Pale Ale

Varunummer: 1443, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 4.6%

Ölhundbetyg

6

En en pale ale på 4,6% av amerikanskt snitt bryggd med humlesorterna Cascade, Centennial & Citra. Ölet är bryggt av sjuksjöterskan Ida och elektrikern Peter, som tillsammans utgör Electric Nurse, hos Dugges Ale & Porterbryggeri i Landvetter utanför Göteborg. Det är en apa på etiketten.

Utseende: Ljus gyllene bärnsten, näst intill klar vätska, kort vitt skum som lämnar få rester.

Doft: Vag sötma med drag av honung och småkakor, blandade citrusfrukter och citrusskal, lite blommiga toner/snittblommor, men också en lite plastig ton som påminner elkabel/-sladd. Lite tunn och spetsig doft.

Smak: Hyfsat torr med koncentrationen på citrus med ett visst drag av tvål och blommor samt aprikos. Maltbasen är stram med toner av halm och endast en vag “kakig” sötma. Blomskälkbittert avslut, men beskan är hyfsat balanserad.

Mun: Medelstor till lätt munkänsla med mjuka och lätt porlande bubblor. Torr.

Ett “törstsläckaröl” med lättare kropp och som koncentrerar sig på torra krispiga toner av citrus och blommor. Tyvärr så tycker jag doften känns lite vinglig och den är åt det lättare och tunnare hållet. Men som kall törstsläckare en varm sommardag lär den göra sitt jobb.

Bäst Före: 2014-03-27
T-181

Mer info om Electric Nurse Pale Ale:

Ale

South Plains APA

Varunummer: 89812, Flaska 500ml, 51.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Det första ölet från nystartade Malmöbryggeriet South Plains som drivs av amerikanen Jeffrey Brown. Hittills har ölet bryggts hos danska Amager men planeras att snart börja produceras i det nya bryggverket i Malmö och sedan byta flaskformat till 33cl-flaska. Nyzeeländsk Pacific Gem står för grundbeskan tillsammans med lite Centennial och sedan har han torrhumlat med Centennial och Nelson Sauvin. Malten är Dansk Fugelsang & Tysk Weyermann.

Utseende: Disig orangeskimrande bärnsten med ett gräddigt lite gulnat skum som lämnar en kort men tät krans efter sig. Etiketten är lite punkig/rockig utan att för den skull bli smaklös. Den får mig att tänka på stilen av människor med tatueringar, hängslen och hatt och gärna vill vara både lite skatepunk och Pogues-fans på samma gång. Snyggt!

Doft: Härlig mix av söt knäckig malt med toner av kola, karamell och sockervadd samt beska humliga toner av grapefrukt, litchi, mango, blommor, barr och svart te. Får mig att tänka på Amagers IPA.

Smak: Doften speglas rätt bra i smaken med spunnet socker, kola och karamell i maltbasen som är precis lagom för att ge en bra botten för den lite parfymiga och kådiga beskan som sprider sig i munnen med toner av grapefrukt, mango och litchi. Även smaken påminner om Amager IPA.

Mun: Medelstor kropp med mjukt krispig kolsyra och len textur.

Det här är verkligen pale ale modell större. Drar mer åt en IPA och den påminner mig väldigt mycket om Amagers IPA. Det finns verkligen inte många svenska öl som påminner om den här och om den bara inte var så hutlöst dyr skulle den få bli ett “husöl”. Kan Jeffrey Matcha kvalitén i sitt eget bryggverk och samtidigt sänka priset har vi en humlig hit!

Batch: 530
BF: Nov. 2013

Mer info om South Plains APA:

Ale

Mikkeller K:rlek Høst/Vinter 2012

Varunummer: -, Fat 400ml, 75kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

8

I mars i år meddelade importören Brill & Co att dom i samarbete med Mikkeller skapat en lättdrucken pale ale med namnet K:rlek som ska komma i något förändrat utförande säsongsvis. Den första versionen, “Vår/Sommar”, var en ljus och något överhumlad pale ale som mer drog mot en IPA med sin rätt så hårda beska. Höst-/Vinterversionen är bryggd med maltsorterna Pale, Munich 1, Cara-Pils, Cara-Crystal och Melanoidin och Citrahumle. Bryggd hos De Proefbrouwerij i Belgien.

Utseende: Disig kola/bärnstensbrun med kort bubbligt cremefärgat skum som lämnar spräckliga ringar.

Doft: Lätt söt karamellig malt med havrekakor, aprikos/persika och grapefrukt samt lite halmtoner.

Smak: Mjukt kakig knäckig karamell med grapefrukt, aprikos/persika och mandariner. Enkelt och okomplicerat med mjuk men stadig beska.

Mun: Medelstor munkänsla med mjuk kolsyra och aningens oljig textur.

En mycket mjukare och mer balanserad öl än den förra utgåvan med en lite rundare maltstruktur. Inga stora smaker som skjuter iväg åt något extremt håll utan bara en god öl med bra balans mellan maltsötma, frukt och beska. Den förra varianten kändes som sagt lite obalanserad för att vara riktigt så lättdrucken som den tydligen var tänkt att vara, men den här tar jag gladeligen ett par av! Riktigt gott på fat och förhoppningsvis funkar den lika bra på flaska när den kommer till Systembolaget den 1a November. Vill du ha den innan dess får du privatimportera den från Brill & Co med ett kollikrav på 24 flaskor.

Mer info om Mikkeller K:rlek Høst/Vinter 2012:

Ale

Amager Christianshavn Pale Ale

Varunummer: 89756, Flaska 500ml, 48.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

7

En pale ale av amerikansk stil från danska Amager. Framstående mängder Cascade och Centennial har använts både i koket och som torrhumling efteråt och ska enligt bryggeriet landa beskan på 27 IBU. Är en del av bryggeriets fasta sortiment och går för tillfället att beställa styckvis från systembolaget.

Utseende: Tjockt disig bärnsten/orangebrun vätska med ett stort bubbligt såpigt smutsvitt/gulnat skum som fastnar fläckvist. Jag vet inte varför, men det här smått rustika utseendet har jag börjat associera med danskt hantverksöl.

Doft: Knäckig malt med kola och karamell som blandar sig med mogen citrus, aprikos och något lite mer udda som gröna vindruvor och honungsmelon. Det doftar sött, men det finns även en stickig ton som varnar om att det här kan bli beskt.

Smak: Smaken är även den rätt malttjock och lite sötklibbig med knäck och karamell och frukten känns även här lite övermogen med toner av grapefrukt, aprikos, mango och honungsmelon. Beskan kommer dock snabbt och trycker till rätt rejält med oljiga barr och kåda och får munnen att vattnas i eftersmaken. 27 IBU? Känns bra mycket mer än så.

Mun: Medelstor till något större kropp med mjukt kittlande kolsyra och en tjock, oljig och lite klibbig textur. Lite “stabbig”.

Amager vet verkligen att göra rejäla smakfulla öl och den här är så pass rejäl att den lika väl skulle kunna gå under benämningen AIPA. Jag kan däremot tycka att det nästan blir lite för stabbigt och robust för att man skulle vilja ha en till. Jag kan känna ibland med danska hantverksöl att den lite oborstade delen av “hantverk” ofta är lite mer understruken än i t.ex. (större) svenska hantverksöl. På gott och ont. Det ger karaktär men tar ibland ner drickbarheten.

Mer info om Amager Christianshavn Pale Ale:

Ale

AleSmith X

Varunummer: 11661, Flaska 650ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Den 1a juni  Kom två öl från amerikanska AleSmith till systembolaget. Den ena, AleSmith IPA, kom det bara några få hundra av och då den är rankad som världens bästa IPA på Ratebeer så blev det sån hets efter den att systembolagets webtjänst helt tappade fotfästet och många blev besvikna då dom inte fick några flaskor. Det andra ölet var det här som är en APA och kom i avsevärt större kvantitet. Det ligger på plats 27 i sin kategori på Ratebeer.

Utseende: Grumligt gyllenorange med stora flagor som flyter runt. Skummet är vitt, såpigt och poröst .

Doft: Jästigt och lite sträv doft med mycket citrus/apelsinskal/grapefrukt och aprikos. I toppregistret ligger den syrligt sträva citrushumlen med en hel del mineral och lite krydda och i botten ligger en lätt ton av karamell med jästiga toner av kakdeg.

Smak: Rätt torr med apelsinskal/pomerans/grapefrukt, lite aprikos, lätt ton av kakdeg, gräs, blommor och mineral. Sträv mineralig och gräsig skalbeska.

Mun: Medelstor till lättare kropp med en lite syrlig, stickig kolsyra och sträv tunn textur.

Helt klart en rätt udda American Pale Ale som med sin sträva citrus, jäst och lätta kakdegssötma mer påminner om ett välhumlat belgiskt pale ale. Även utseendet drar åt det hållet. Det är rätt gott och läskande, men som ett amerikanskt välhumlat pale ale förvirrar den mig och när temperaturen stiger blir den lite låga maltsötman i kombination med mineral och beska lite påfrestande. Kan nog sitta fint med en brie eller någon annan trevlig mjukost.

Mer info om AleSmith X:

Ale

Eskilstuna Bälgviken Pale Ale

Varunummer: 89928, Flaska 500ml, 31.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Eskilstuna Ölkultur startade sin verksamhet 2008 och är något så exotiskt som en av Sveriges få bryggpubar. Bälgviken var det första öl som bryggdes och har varit ett populärt öl i bryggeriets grundsortiment sedan dess. Bryggd med mestadels Wienermalt samt en gnutta Karamellmalt och humlad med mestadels Centennial och en nypa Fuggles ska den enligt bryggeriet ha “…en frisk och fruktig arom och smak av citrus och beskan är kraftig [38 IBU] och hänger kvar länge i gommen.”

Utseende: Disig orange bärnsten med ett stort varmvitt såpigt skum som sakta pyser ihop och lämnar stora tjocka lagringar på glaset.

Doft: Inte alls den aromatiska fest jag hoppats på. Mest en lite oljig ton med barr och plast med lite citrusfrukter som ligger och trycker under. Mycket märkligt. Det känns inte riktigt korrekt. När jag väl får i det sista av ölet med mer bottensats så stegras citrustonerna något dock och brödiga toner kikar fram.

Smak: Nu händer det desto mer! Mjuk karamellig malt med lite halm samt rejäla lite strävt syrliga citrustoner som grapefrukt, citron, apelsin och lite blommor tornar upp med lite aprikos och en stadig men behaglig och lite småsträv gräsig/barrig beska som sträcker sig en bra bit ut i eftersmaken med en trevligt knäckig maltton. Rätt torr över lag. Frisk och trevlig.

Mun: Medelstor kropp med mjuka små bubblor. Aningens oljig munkänsla.

En rätt “krispigt” halvtorr American Pale Ale/APA med fokus på frisk citrus och med en lättsam men trevlig maltstomme. Jag blir dock inte klok på den tilltäppta doften och jag undrar om det är något fel på ölet eller mig. Detta till trots så är det gott och uppfriskande och det är bara den lite märkligt doften som drar ner ölet till en sexa.

Mer info om Eskilstuna Bälgviken Pale Ale: