Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Three Floyds Pride & Joy Mild Ale

Varunummer: -, Flaska 355ml, 54kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

Något som bryggeriet själva lättsamt kallar en “American Mild Ale”. Om stilen Mild Ale, som normalt härstammar från England, säger BJCP (Beer Judge Certification Program) så här:

“A light-flavored, malt-accented beer that is readily suited to drinking in quantity. Refreshing, yet flavorful. Some versions may seem like lower gravity brown porters.
Most are low-gravity session beers in the range 3.1-3.8%, although some versions may be made in the stronger (4%+) range for export, festivals, seasonal and/or special occasions. Generally served on cask; session-strength bottled versions don’t often travel well. A wide range of interpretations are possible.”

Utseende: Disig och lite murrigt brunorange med lite partiklar som flyter runt. Det gulnade skummet blir ca två fingrar stort och inte så långlivat.

Doft: Apelsinskal, lite bergamott, aprikos, kanderad ingefära, mint, lite kex och en gnutta hård alkohol.

Smak: Apelsin, apelsinskal, aprikos, vitt bröd, även här lite kryddig ton som påminner om mint/ingefära och allt avslutas med en lite parfymig skalbeska som växer lite i eftersmaken. Smaken känns inte så söt utan mer lätt citrussyrlig och avslutar lite kort och lämnar mest en lite kryddig beska kvar.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjukt frasig kolsyra och lätt textur.

Förmodligen det tråkigaste och sämst utförda öl jag druckit från Three Floyds. Kan tänka mig att det är en helt annan historia om man dricker det färskt från fat i solen på någon uteservering nära bryggeriet, men så här ett okänt antal månader i flaska på andra sidan Atlanten känns det inte så upphetsande. Vad gäller hänvisningen till mild ale så känns det inte speciellt träffsäkert då ölet känns mer humledrivet och ljust än maltigt, och BeerAdvocates benämning American Pale Ale känns lite mer närmre sanningen.

Mer info om Three Floyds Pride & Joy Mild Ale:

Ale

Three Floyds Alpha King Pale Ale

Varunummer: -, Flaska 355ml, 60kr, Alkoholhalt: 6.66%

Ölhundbetyg

8

Three Floyds är ett av de där eftersökta amerikanska bryggerierna som får allas ögon att tindra lite extra mycket. Vi ser dom sällan i Sverige, men är man i köpenhamn brukar man kunna hitta lite flaskor hos Mikkeller & Friends. Det här är en amerikansk pale ale ur deras bassortiment, och beskan ska enligt hemsidan ligga på 68 IBU och ABV på passande 6,66%. Bryggeriet säger såhär:

“Big American Pale Ale with citrusy aroma- a hop lover’s cult beer and Three Floyds’ flagship beer. Brewed with Cenntennial, Cascade & Warrior Hops. 
Alpha King is an American Pale Ale with a bold citrus hop character. We brew all our beers for our own demanding tastes. If you’re unwilling to compromise on your beer, we urge you to try it.”

Utseende: Lätt disig och med en dovt rödaktig/orange bärnstensfärg. Det något korta skummet blir ca 1,5 fingrar högt och är tätt och lite smutsvitt/gulnat.

Doft: Grapefrukt och karamell med en lite sockervaddsliknande karaktär samt rejält med kåda och barr. Hyfsat okomplicerat, men klassiskt amerikanskt och väldigt välgjort.

Smak: Sockervaddig karamell, grapefrukt, blodapelsin och litchi smälter ihop på ett robust men balanserat sätt och avslutar med en rejäl barrig och kådig beska. Ouff, vad gott!

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra och aningens oljig textur.

En väldigt potent APA med både rejäl dos karamellig sötma och kådig beska. Med svenska mått skulle det här lätt passera för att vara en IPA, men så är det ju Three Floyds också. Den är nästan på pricken fyra månader gammal, vilket skulle kunnat ge vilket annat öl som helst av stilen en ocharmig trötthet. Men istället tycker jag den står sig bra och känns inte “ihålig” som vissa trötta humleöl kan göra. Jag gissar på att det beror på hög klass vad gäller både råvaror och hantverk i första hand. Hur den fraktats och förvarats har jag faktiskt inte så stort hum om. Men visst, hade den varit färsk hade den nog glidit upp till en nia.

Mer info om Three Floyds Alpha King Pale Ale:

Ale

Dugges Spotlight

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, 25kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

7

Göteborgska Dugges har visat förut att dom kan göra bra lågalkoholhaltiga öl (Brandmästare Andréns Törstsläckare). Här handlar det om en pale ale på 3.5% i amerikansk stil. Bryggd med Pilsner- och Caramalt, bitterhumlats med Hallertau Brewers Gold och torrhumlats med Simcoe, Amarillo och Citra. En krona av varje såld öl går till ett “kulturstipendium” för lokala förmågor som Dugges ska dela ut årligen.

Utseende: Gyllene med en aning till disighet. Skummet är medelstort och vitt och lämnar trevliga rester. Trevligt!

Doft: Mjuk maltighet med drag av söta kex blandar sig med en väldigt försiktig fruktighet av mandarin och aprikos, halm, gräs och en mycket svag gasighet som knappt är värd att nämna.

Smak: Lätt och frisk smak av kex och vitt bröd, grapefrukt, vattenmelon och persika samt nyslaget gräs och gnuttan metall i avslutet.

Mun: Lätt kropp med mjuka små kittlande bubblor och lätt vattnig textur.

Ett mycket friskt och krispigt öl med lätt munkänsla och lätt munkänsla. Perfekt att släcka törsten med en varm dag men ska du ha den till mat så är nog något lika lätt som t.ex. en sallad att föreslå då den annars kan bli lite väl tam. Jag gillar den trevligt kexiga tonen i doften men hade kanske gärna sett lite mer fruktighet, men med tanke på Bäst Före-datumet så misstänker jag även att min flaska kan ha tappat lite humletoner på vägen. Trots det tycker jag ölets kvalité kom fram bra, men drick den inte för kall då om du vill få ut så mycket av smakerna som möjligt. Mycket kompetent folköl.

Bäst Före: 2013-06-06
T: 49

Mer info om Dugges Spotlight:

Ale

Lagunitas New DogTown Pale Ale

Varunummer: 1617, Flaska 355ml, 20.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

8

Den alkoholsvagaste av de tre ölen från Lagunitas som landade på Systembolagets hyllor via Galatea i lördags. Det är en modifierad version av bryggeriets DogTown Pale Ale som bryggdes första gången 1993.

Utseende: Kristallklar bärnstensfärgad med ett stort poröst smutsvitt såpigt skum som fastnar fläckvis på glaset. Som sagt, dom räds inte filtrering.

Doft: Sockervadd och karamell med massa blommor och frisk tropik. Grapefrukt och mandariner men även en rejäl dos persika och så lite litchi och ananas. Först inte så mycket beska i doften, men så kommer det lite längre ner en lätt stickande ton av citrusskal och blött gräs. Det doftar precis så friskt och fräscht som man vill att en amerikansk pale ale ska dofta.

Smak: Mjuk men väldigt god smak. Lätt söt karamell med lite ljust bröd lyfter upp grapefrukt, persika, blommor och frisk söt tropik. Lättsam och balanserad smak. Men beskan smyger sakta på med en uppfriskande strävhet.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra. Lätt och endast aningens oljig vätska.

Inte lika sötklibbig som de andra två Lagunitas från det här släppe och känns mer lättdrucken och jämn. Personligen tycker jag att den vinner på det och jag känner genast att jag vill ha en till. Vilken tur att jag har det!

Mer info om Lagunitas New DogTown Pale Ale:

Ale

Mikkeller Å Pale Ale

Varunummer: -, Fat 300ml, 85kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Grumlig rödaktigt orangebrun med ett finger högt tjockt cremevitt skum som lämnar rester på glaset.

Tropisk humledoft med grapefrukt och mango, aningens kattlådesyra och massa träiga kådiga och barriga toner. Det ligger lite lätt rostad karamellig malt i det hela som mer går ihop med den torra kådigheten.

Smaken har en bra balanserad sötma med lite knäckig karamell, grapefrukt, torkad aprikos och möjligtvis lite passionsfrukt och en hög kådig och träig, nästan örtig torr beska.

Medium till större kropp med mjuk kolsyra och en aning oljig munkänsla.

Ett riktigt gott öl, men om man är ute efter en läskande törstsläckare så blir den nästan lite väl rivig och stabbig. Hög kådig beska med rätt hård maltighet gör att det här faktiskt känns mer som en rejäl IPA mer än en APA.

Mer info om Mikkeller Å Pale Ale:

Ale

Närke cAmarillo

Varunummer: -, Cask 400ml, 75kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

8

Prisade Närke Kulturbryggeris cAmarillo är en single-hop som är, som namnet antyder, humlad med Amarillo. Både skylten och ratebeer påstår att ABVn är 5%, men Närke själva säger för tillfället 4.8% så vi får väl lita på dem där.

Gyllene halmgul med ett lätt dis och ett finger högt äggvitt skum som lämnar rester.

Doft: Blommig citrushumle med lite halm och ljus karamellig malt. Mandariner, persikor, päronkarameller och lite frukt-te.

Smak: Lätt sötma med lite lättsam karamell och en och annan småkaka samt fruktkarameller och frisk citrus som grapefrukt och mandarin med persika och blommiga toner som avslutar med en mjuk, men påtaglig, gräsig och något barrig beska.

Lättare kropp och munkänsla med en mjuk och lätt kittlande kolsyra.

En superb törstsläckare från Närke som är som gjord för att dricka många på raken. Precis sådär härlig amerikansk och citrusfläktande som man vill att det ska vara samtidigt som det är balanserat och lättsamt trevligt.

Mer info om Närke cAmarillo:

Ale

Oppigårds Amarillo

Varunummer: 1442, Flaska 330ml, 18.80kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

8

Oppigårds hyllade single hop gör en come back. I början av året hette den Amarillo Spring men bytte till slut tillbaks till det ursprungliga namnet.

Utseende: Klar och djupt bärnstensfärgad med ett smutsvitt skum.

Doft: Fin fruktig och blommig humledoft med lite sött rostbröd, karamell, grapefrukt, litchi, aprikos och gräs samt en lite “grön” ton av färsk sparris eller grön paprika.

Smak: Söt med karamell, halm och lite havrekakor samt massa frukt som grapefrukt, aprikos, litchi, lite mango, blommor och en mjuk men accentuerad gräsig barrig beska.

Mun: Medium kropp med en mjuk kolsyra.

Oppigårds är mästare på att göra eleganta, smakrika och lättdruckna öl med bra fräsch humlekaraktär. Så även här. Balans, elegans, humle och drickbarhet är ledorden.

Mer info om Oppigårds Amarillo:

Ale

Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 2.8%

Ölhundbetyg

7

Välhumlad pale ale/english bitter i folkölsformat från Dugges utmanar i en annars så urvattnad och blek genre.

Klar vätska med en orange bärnstensfärg och ett fantastiskt stort såpigt vitt skum som lämnar massa fina rester. Full pott på utseende!

Doften är friskt humlig med citrus, barr, blommor, lite karamell samt halm och sågspån.

Frisk och lättdrucken smak med rejält med humle och en mjuk men hyfsat kompetent maltighet. Barr, citrusskal, grapefrukt, persika och en lätt karamellsötma som smyger på i eftersmaken med en trevlig beska.

Kroppen är lätt utan att bli vattnig och kolsyran är mjuk och lättsam.

Helt klart ett av de bästa folkölen jag druckit. Dugges bevisar verkligen att alkoholstyrka inte alltid går hand i hand med smak och balans. Självklart skulle en något kraftigare kropp vara att önska men med tanke på de 2.8% så är det här riktigt riktigt bra.

Här kan du hitta ölet:
Gudagott, Göteborg
ICA Focus, Göteborg
ICA Kvantum, Hovås
ICA Lyan, Mölndal
ICA MAXI, Grafiska Vägen, Göteborg
ICA Åkeredshallen, Göteborg
Cajsa Warg, Stockholm
NK, Stockholm
Spjutsbygds Gård, Karlskrona

Mer info om Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare:

Ale

Flying Dog Doggie Style Classic Pale Ale

Varunummer: Wicked Wine, Flaska 330ml, 349kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Rödaktig bärnstensfärgad med endast ett lätt dis och ett kort bubbligt aningens gulnat skum som lämnar lite rester.

Söt doft av karamell, tuggummi, lite luddig citrus och persika med en skvätt blommigt gräsig humle samt lite våt sten.

Smaken är söt med en medelhög gräsig pappig beska. Aningens karamell, apelsinskal, smulan grapefrukt och persika, gräsig torr pappig beska med lite metallisk eftersmak. Vattnig.

Lätt kropp med en aningens vattnig textur och mjuk kolsyra.

En liten besvikelse. Blaskig med alldeles för blygsamma smaker och inslag av kartong och metall. När jag tittar på flaskan så är utgångsdatumet satt till den 9:e september i år vilket definitivt kan ha lite att göra med avsaknaden av fräschör, men efter att ha druckit de andra flaskorna i boxen har betyget fått åka upp ett snäpp då de har känts lite bättre.

Flaskan kom från Flying Dogs Mixpack som för tillfället går att beställa från Wicked Wine.

Mer info om Flying Dog Doggie Style Classic Pale Ale:

Ale

Oppigårds Pale Summer Ale

Varunummer: 11429, Flaska 500ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Oppigårds är ett svenskt bryggeri som sällan gör en besviken, så deras nya amerikanska pale ale som ska finnas på hyllorna nu ett tag framöver är ett välkommet tillskott till sommarens grillsessioner på altanen eller annan valfri plats. Bryggd med Pale Ale malt, Färgmalt och Ljus Karamellmalt samt humlesorterna Pacific Gem, Chinook och Cascade. Borgar för en härligt amerikansk liten historia!

Klar vätska med en ljust gyllene bärnstensfärg och ett rätt stort poröst cremevitt skum som lämnar vissa tjocka fläckar på glasets insida.

Blommiga och gräsiga humletoner tillsammans med grapefrukt och persika slår emot en när man häller upp ölet. Lena söta karamelltoner med lite småkaka dyker försiktigt upp och när den första intensiva doften flytt sin kos landar en lite mineralisk lätt metallisk ton med våt sten. Det doftar väldigt friskt och fräscht.

Smaken är aningens söt med en alldeles lagom karamellton med persika och grapefrukt. Sötman vägs snabbt upp av en markant men balanserad beska av apelsinskal, granbarr och lite örter. Kådigt beskt avslut med en lätt karamellton i eftersmaken.

Kroppen är medium med friska små lena bubblor.

Mina förväntningar uppfylldes och Oppigårds har gjord det igen. En riktigt elegant och lättdrucken öl för oss som gillar amerikanska öl med hög men välbalanserad beska och en välavvägd söt maltighet. Alkoholhalten är precis lagom, priset är bra. Den här kommer jag köpa många av i sommar!

Mer info om Oppigårds Pale Summer Ale:

Page 1 of 212»