Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Abita Christmas Ale 2011

Varunummer: 11335, Flaska 355ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Världspubben Akkurat i Stockholm hade ett samarbete med de amerikanska bryggerierna Nola och Abita i somras och vipps så hade vi denna lilla udda fågel i julölssortimentet. Enligt bryggeriet är det vanligtvis en “dark ale” (vad nu menas med det?) men receptet ändras varje år.

Utseende: Klar med en djup kastanjefärg och ett kort poröst ljusbrunt/beige skum som lämnar fina rester.

Doft: Knäckig doft med lite torkad aprikos, smörkola, kanderad apelsin, sirapslimpa, lite metall och mjuka blommiga humletoner. Väldigt mjuk men trevlig doft.

Smak: Söt och knäckig med aprikos, apelsinskal, lite kryddor, lite tunt kaffe och en mjuk barrig beska.

Mun: Tunnare kropp med mjukt skummande kolsyra. Aningens vattnig.

Ett lättsamt och gott öl med en trevlig betoning på knäck och torkad frukt. Humlen är närvarande men lättsam. Gott! Det enda problemet är väl egentligen att den är på tok för vattnig i munkänslan. Väldigt synd.

Mer info om Abita Christmas Ale 2011:

Ale

Mikkeller Jackie Brown

Varunummer: 1312, Flaska 500ml, 34.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Om Mikkeller döper sin brown ale efter en Quentin Tarantino-film kan man ju misstänka att det kommer vara en något kaxigare sak än den välkända och massproducerade Newcastle Brown Ale. När man sedan noterar att ölet humlats med de tre amerikanska hög-alfa-humlesorterna Nugget, Amarillo och Centennial använts så stärks misstankarna. Till maltbasen har sorterna Pilsner-, Münchner-, Crystal-, Brun-, Ljus Choklad- och Chokladmalt använts samt Veteflingor.

Utseende: Mörkt rödbrun och disig av jästfällning med ett exploderande stort, tjockt och aningens poröst, bergigt och skimrande ljusbrunt skum som lämnar massa rester.

Doft: Det första som slår en är massa amerikanska humletoner av grapefrukt, aprikos och barr med kåda. Sniffar man lite extra kommer en svag ton av kakao och möjligtvis hasselnöt smygandes med våt sten. Förvånansvärt svag maltprofil.

Smak: En karamellig sötma blir snabbt träffad av rejält med fruktig och barrig humle som sedan planar ut i en lång fin eftersmak av torr choklad och kaffe samt en lite örtig beska.

Mun: Medium kropp med mjuk kittlande kolsyra.

Humlen sticker verkligen ut. Så pass mycket att malten nästan får väl lite spelrum och mest smyger upp halvvägs in. Med det sagt är det ändå ett väldigt gott öl med en rejäl amerikansk humlekaraktär och fina choklad- och kaffetoner. Ett öl som jag personligen ger för lite uppmärksamhet på Systembolaget.

Mer info om Mikkeller Jackie Brown:

Ale

Nøgne Ø Imperial Brown Ale

Varunummer: 11025, Flaska 500ml, 49.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Norska Nøgne Ø ser vi inte alltför ofta på systembolagets hyllor men vissa kanske har plockat upp deras julöl God Jul någon gång. Detta öl ska hur som vara ett extra starkt och smakrikt brown ale och är bryggt med Maris Otter-, Vete-, Brun-, Bärnstens-, Münchner- och Karamellmalt samt humlesorterna Columbus, Chinook och E K Golding.

Ölet är mörkt rödbrunt med ett lätt dis och ett stort ljusbrunt poröst gropigt skum som lämnar rester.

Doften är söt, maltig och lite rostad med toner av bränt brunt socker, syrliga bär och mörk torkad frukt, choklad, aningens bränt kaffe samt en lite söt marsipanton som smyger runt i bakgrunden.

Smaken är rätt söt men vinös och syrligt bärig med russin, apelsinskal, muscovado- eller farinsocker och lite syrligt kaffe med en något örtig beska. En rätt trevlig chokladton kommer i eftersmaken. Inte någon speciellt stark humlekaraktär vare sig i smak eller doft.

Munkänslan är medium till något lättare med moussig och något stickande kolsyra.

Mycket vinösare och bärigt syrlig än vad jag hade förväntat mig vilket drar det mer mot ratebeers klassificering som English Strong Ale. Hade nog förväntat mig något mustigare smaker och munkänsla. Jag följde Nøgnes råd om ost och skar mig en bit svettig Stilton till vilket var trevligt utan att skjuta det hela i några direkta höjder.

Mer info om Nøgne Ø Imperial Brown Ale:

Ale

Beer Here Höstcitra/Høst Citra (Kama Citra)

Varunummer: 11733, Flaska 500ml, 37.50kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

Danska Beer Here har som vanligt problem med att få in sina öl på systemet utan att både byta namn och etikett. Denna heter egentligen Kama Citra och pryds från början av bilder på diverse sexpositioner. Själva ölet är däremot en brown ale som bryggts med bl.a. chokladmalt och karamellmalt samt enbart humlats med Citra.

Klar och mörkt brunröd med ett stort poröst ljustbrunt skum som klibbar ordentligt på glaset.

Ordentligt humlad barrig doft. Som färsk pressad granbarr med kåda. Lite lätt knäckig och nötigt brödig malt trycker i bakgrunden med citrusskal och något som får mig att tänka på lekleran Play-Doh.

Smaken är söt och nötig med en rejäl barrig örtig beska och apelsinskal. Karamell, choklad, mörkt bröd och malört med lite lakrits samt en uppfriskande grapefruktton skapar intressanta och välbalanserade nyanser. I och med att ölet värmer upp så kommer mer fruktiga toner fram med persika bl.a.

Rätt fyllig munkänsla med frisk men lagom skummande kolsyra.

Gillar du beska samt mörkare öl har du din vän här. Nötig choklad och karamell med citrus och en örtig beska som är hög men ändå hyfsat välbalanserad. Gott!

Mer info om Beer Here Höstcitra/Høst Citra (Kama Citra):