Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Three Floyds Pride & Joy Mild Ale

Varunummer: -, Flaska 355ml, 54kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

Något som bryggeriet själva lättsamt kallar en “American Mild Ale”. Om stilen Mild Ale, som normalt härstammar från England, säger BJCP (Beer Judge Certification Program) så här:

“A light-flavored, malt-accented beer that is readily suited to drinking in quantity. Refreshing, yet flavorful. Some versions may seem like lower gravity brown porters.
Most are low-gravity session beers in the range 3.1-3.8%, although some versions may be made in the stronger (4%+) range for export, festivals, seasonal and/or special occasions. Generally served on cask; session-strength bottled versions don’t often travel well. A wide range of interpretations are possible.”

Utseende: Disig och lite murrigt brunorange med lite partiklar som flyter runt. Det gulnade skummet blir ca två fingrar stort och inte så långlivat.

Doft: Apelsinskal, lite bergamott, aprikos, kanderad ingefära, mint, lite kex och en gnutta hård alkohol.

Smak: Apelsin, apelsinskal, aprikos, vitt bröd, även här lite kryddig ton som påminner om mint/ingefära och allt avslutas med en lite parfymig skalbeska som växer lite i eftersmaken. Smaken känns inte så söt utan mer lätt citrussyrlig och avslutar lite kort och lämnar mest en lite kryddig beska kvar.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjukt frasig kolsyra och lätt textur.

Förmodligen det tråkigaste och sämst utförda öl jag druckit från Three Floyds. Kan tänka mig att det är en helt annan historia om man dricker det färskt från fat i solen på någon uteservering nära bryggeriet, men så här ett okänt antal månader i flaska på andra sidan Atlanten känns det inte så upphetsande. Vad gäller hänvisningen till mild ale så känns det inte speciellt träffsäkert då ölet känns mer humledrivet och ljust än maltigt, och BeerAdvocates benämning American Pale Ale känns lite mer närmre sanningen.

Mer info om Three Floyds Pride & Joy Mild Ale:

Ale

Electric Nurse Christmas Ale [2013]

Varunummer: 11395, Flaska 500ml, 27.50kr, Alkoholhalt: 4.4%

Ölhundbetyg

6

Den andra av de två “julölen” jag fick skickade till mig är detta lite mer rödaktigt bärnstensfärgade ale på modesta 4,4%. Saxat från etiketten:

Electric Nurse Christmas Ale är en lättare rödaktig ale på 4.4%. Stora mängder amerikansk och nyazeeländsk humle sent i koket ger stor arom och smak utan att beskan tar över helt. Bryggd med pilsnermalt och karamellmalt.

Och så är det bryggt hos Dugges Ale & Porterbryggeri så klart.

Utseende: Mjukt disig med en orangeaktig bärnstensfärg. 2-3 fingrar högt gulnat poröst skum som lämnar klumpiga rester.

Doft: Karamellig och sött fruktig doft med nätmelon, stjärnfrukt och lite söt apelsin/mandarin samt. Om det fanns lite beska i doften vid upphällandet så försvann den helt efter en stunds luftning och det känns som att något saknas.

Smak: Rätt så torr med karamell, apelsin och aprikos, lite nätmelon samt rostat bröd och lite beska barr.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjukt frasig kolsyra och len till oljig textur.

Även denna, jämfört med portern Underbar Jul, är åt det torrare hållet. Men här saknar jag nästan lite sötma för att det ska bli intressant. Och vad hände med doften?! Den flög iväg väldigt snabbt. Den något uteblivna beskan i doften med överslag av melon känns som något jag härleder till den Nyzeeländska humlen. Men i smaken blir det ojämnt med för lite restsötma och kropp istället. För mycket melon och för lite besk citrus. Ett dugligt men lite känsligt matöl som mår bäst av att drickas snabbt utan större eftertanke.

Bäst före: 2014-07-17

Mer info om Electric Nurse Christmas Ale [2013]:

Ale

Slottskällans Blåkulla

Varunummer: 1395, Flaska 500ml, 24.40kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Slottskällans Blåkulla är ett ale som lagrats kallt under längre tid för att få fram en mer lagerliknande karaktär. Ölet är ekologiskt och bryggdes förra året med Münchener-, pilsner-, ljus och mörk karamellmalt samt chokladmalt och humlades med Northern Brewer, Saaz och Hersbrucker. Alkoholstyrkan har dock sänkts från 4.8% till 4.5% i år och jag vet inte om även någon av ingredienserna har ändrats.

Utseende: Klar och rödaktigt brun/mahognyfärgad med ett smutsvitt skum som lämnar nån fläck här och där.

Doft: Rostat maltig med knäck, karamell och lite smör, mörkt rågbröd och sirapslimpa, en gnutta apelsinskal och lågmäld jordig gräsig humle. Det ligger även något surt och stör men sniffar man förbi det och är vaksam så blir man belönad med en svag men småmysig kaffeton.

Smak: Lite rostat maltig med en lättsam sötma som balanseras upp bra av de rostade tonerna och en gräsig beska. Karamell, nötter, mörkt bröd, knäck och apelsinskal. Riktigt trevlig rostat knäckig eftersmak med en påtaglig skalbeska. I mittpartiet ligger det dock en lite frän mineral-/metallton som stör mig.

Mun: Lättare kropp med mjukt kittlande kolsyra.

Ett maltigt öl som drar åt mörkare tysk lager med lite rostade toner och en gräsig men lättsam beska. Det är inte för sött och rosttonerna är trevliga men jag stör mig på mineral- och metalltonen och ju mer man dricker desto mer uppenbart blir det att smaken är rätt kort och mest lämnar en vattnig känsla kvar. Nja, det finns definitivt bättre alternativ än det här.

 

Mer info om Slottskällans Blåkulla:

Ale

Abita Christmas Ale 2011

Varunummer: 11335, Flaska 355ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Världspubben Akkurat i Stockholm hade ett samarbete med de amerikanska bryggerierna Nola och Abita i somras och vipps så hade vi denna lilla udda fågel i julölssortimentet. Enligt bryggeriet är det vanligtvis en “dark ale” (vad nu menas med det?) men receptet ändras varje år.

Utseende: Klar med en djup kastanjefärg och ett kort poröst ljusbrunt/beige skum som lämnar fina rester.

Doft: Knäckig doft med lite torkad aprikos, smörkola, kanderad apelsin, sirapslimpa, lite metall och mjuka blommiga humletoner. Väldigt mjuk men trevlig doft.

Smak: Söt och knäckig med aprikos, apelsinskal, lite kryddor, lite tunt kaffe och en mjuk barrig beska.

Mun: Tunnare kropp med mjukt skummande kolsyra. Aningens vattnig.

Ett lättsamt och gott öl med en trevlig betoning på knäck och torkad frukt. Humlen är närvarande men lättsam. Gott! Det enda problemet är väl egentligen att den är på tok för vattnig i munkänslan. Väldigt synd.

Mer info om Abita Christmas Ale 2011:

Ale

Slottskällans Red Ale

Varunummer: 1450, Flaska 330ml, 17.70kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Klart djupt brunrött öl med ett cremevitt bubbligt skum som lämnar vissa rester.

Aningens söt mineralig doft med nötter, karamell, bränd knäck, sött mörkt bröd, torkad frukt och lätt gräsig och blommig humle.

Smaken är sött maltig med en markerad humlebeska. Knäck och karamell, blommor, aprikos, grapefrukt, apelsin och nötter med en växande barrig, örtig och parfymig beska.

Ett riktigt trevligt och smakrikt öl med en mediumhög sträv beska.

Mer info om Slottskällans Red Ale: