Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Uerige Classic Altbier

Varunummer: 11024, Flaska 330ml, 37.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

7

Den smått exotiska stilen altbier som härstammar från Düsseldorf/Tyskland är ett överjäst öl som lagras svalt likt ett lageröl. Altbier brukar nämnas i samma andetag som ölstilen Kölsch, som i sin tur härstammar från Köln och också är ett överjäst öl som sedan lagras svalt. Men då Kölsch oftast är ljusare och med lägre beska så tenderar Altbier att vara mörkare och avsevärt beskare. Det är inte alt för ofta vi ser altbier på systembolaget men importören Wicked Wine har skämt bort oss med denna vackra patentkorksflaska som tillfälligt lanserades den 1a Juni. Uerige (Classic) Altbier ligger på plats 14 över Ratebeers högst rankade altbiers.

Utseende: Grumligt kolabrunaktigt bärnsten med ett stort smutsbeige bubbligt poröst skum som lämnar kletiga rester och en jästig hinna efter sig på glaskanten.

Doft: Brödiga toner med en hel del jäst och sötma av farin slår emot en till en början. Sedan kommer lite jästa frukttoner av apelsin, äpplen och svartvinbär med beska örter och svart te. Intensiv och rätt så spännande doft.

Smak: Maltig med toner av bröd, sirap och farin och jäst men också fruktiga toner av apelsin, röda äpplen, svartvinbär och kanske rönnbär. Komplex smak. Rejäl örtig skalbeska med drag av apelsinskal och svart starkt te. Maltigt, jästigt, fruktsyrligt, bittert.

Mun: Masserande och lite skummande och småstickig kolsyra jobbar upp en fyllig munkänsla. Vätskan är len och aningens oljig.

På 4,7% är det här ett riktigt kraftpaket smakmässigt sätt. Magnus BarkOfiltrerat sätter faktiskt huvudet på spiken lite när han säger “Besk som en bra engelsk IPA, maltig som en doppelbock, komplex som en quadrupel“. För det är bara att hålla med. Den har verkligen drag av många stilar på en och samma gång, och smakerna är uppskruvade på hög volym. Om man sedan är lika förälskad i de Tyska ölstilarna som Bark är är en annan femma. Personligen så fascineras jag av ölet men känner att jag kanske behöver göra ett återbesök, men hantverket är onekligen imponerande.

Mer info om Uerige Classic Altbier:

Ale

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

Varunummer: 1437, Flaska 330ml, 19.50kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

7

Altbier är en så smått exotisk stil som ett tyskt överjäst öl (ale) som sedan lagras svalt för att få fram en stramare lagerkaraktär än t.ex. brittisk ale. Stilen härstammar från Düsseldorf och är lite av en rival till den liknande stilen Kölsch som härstammar från Köln. Bryggeriet säger “…kryddad med fin humle från Spalt…Arom av münchenermalt vägs mot en frisk och fruktig doft av humle. …lätt rostade toner som passar utmärkt till grillade maträtter, rostade rotfrukter, sallader eller varför inte en bit hårdost?”

Utseende: Klar och brunaktigt bärnsten/kopparfärgad med ett stort smutsvitt bubbligt skum som faller snabbt och bara lämnar några få prickar här och där.

Doft: Brödigt maltig med sträva toner av spannmål och lätta söta toner av torkad frukt som bär och äpple samt jordiga humletoner.

Smak: Maltig med lätt sötma och en mjuk fin beska. Knäckebröd, karamell, apelsinskal, äpple och bär med en stram fin örtig beska.

Mun: Medium kropp med mjukt skummande kolsyra.

En smakfull och välgjord öl i en stil jag inte druckit alt för mycket av. Som en bra något maltigare lager med något mer frukt och karamelltoner än brukligt. Snygg stram beska. Perfekt för den känslige lagerdrickaren som vill känna lite hur “en sån där ale” skulle kunna smaka.

Mer info om Nils Oscar Ctrl Alt Delete: