Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

De Dolle Dulle Teve 10° (Mad Bitch)

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

En opastörisera och ofiltrerad tripel som bryggts med en hel massa pale malt och candisocker och fått sin beska på 30 IBU från den brittiska humlen Goldings. Ölet har en lite rolig historia då bröderna Herteleer, De Dolles ägare och huvudbryggare, hittade kvarglömda flaskor med ett öl på 6% vid namn Dulle Teve när dom övertog bryggeriet och bestämde sig för att återskapa ölet fast med mer tyngd. Läs mer om historien på den superba bloggen The Belgian Beer Shrimper.

Utseende: Gyllene orange och lätt disig med rätt stora “flingor” som simmar runt. Skummet är stort, vitt och poröst och lämnar rester.

Doft: Jästig doft med mycket citrus (apelsin och citron), tuggummi, mjuk fruktkaka, apelsin- och äppelskal samt lite mintiga kryddiga toner med ett stänk tvål.

Smak: Söt och jästig med mycket frukt (apelsin, aprikos, bokna äpplen, druvor) och lite peppriga örtiga kryddor. Det är syrligt, men en snygg och lite köttig sälta dyker snabbt upp för att sedan glida ut på en härligt knäckig kolaton i eftersmaken med en bra balanserad beska. Komplex och udda smak. Riktigt spännande!

Mun: Stor kropp med till en början livlig kolsyra som sedan lägger sig och mjuknar. Konsistensen känns en smula oljig.

De Dolle är verkligen ett av de mest spännande belgiska bryggerierna med betoning på hantverk och attityd utan att för den skull tappa balans eller kännas murriga, och så även här. Stor rik smak och doft med bra beska och en annorlunda twist med sältan och inslagen av knäck/kola. De tio procenten är läskigt väl paketerade och drickbarheten är mycket hög. Åttan står och balanserar mot en nia.

Mer info om De Dolle Dulle Teve 10° (Mad Bitch):

Ale

Achouffe Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel

Varunummer: -, Flaska 330ml, 2.8€kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

8

Belgiska Brasserie d’Achouffe, med sin karaktäristiska lilla tomte på etiketterna, experimenterar loss och hottar upp den starka belgiska tripeln med en extra näve av humlesorterna Amarillo, Tomahawk och Saaz.

Utseende: Grumlig och orange med ett enormt vitt bubbligt och poröst skum som lämnar rester. Det ser onekligen belgiskt ut.

Doft: Massa citrus som apelsin, mandarin och lite persika med en lättsam jästton, lite mjuk kaka, lite kryddor och aningens såpiga toner. Mer belgisk doft än en humlebomb och faktiskt rätt lättsamt och friskt.

Smak: Söt med apelsin, persika och lite andra diffusa fruktkarameller, lite honung samt en växande torr barrig beska. Belgisk jäst, lite krydda, lite alkoholhetta och blommiga humletoner.

Mun: Medium till större kropp med lätta kittlande små bubblor.

Om man får för sig att man ska få någon sorts IPA här ska man tänka om. Det här är en klassisk belgisk tripel med den stora skillnaden att den faktiskt är rätt välhumlad med en hyfsat stor beska. Ursprungsstilen är karaktärsstark nog för att den inte ska gå att ändra på så mycket bara genom att slänga i lite extra humle. Väldigt gott är det hur som helst och slutresultatet känns friskt och fräscht. Kan vara ett tips för den som normalt har lite svårt för den belgiska stilen.

Mer info om Achouffe Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel:

Ale

La Trappe Tripel

Varunummer: 1607, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Aningens disigt orange öl med en stor fin fluffig ljusbeige skumkrona som lämnar en del fina rester.

Doften är söt och jästig med toner av torkad frukt, pomerans, kryddnejlika, lite mandelmassa och kryddor.

Smaken är tjock, lite godisaktigt söt och jästig med citrus, äpple, koriander. Fyllig sötma plus syrlighet går före beska här.

Kroppen är först fyllig och rund för att sedan halvvägs mattas ut en aning. Kolsyran är lätt men kittlande.

En trevlig tripel från det enda trappistklostret som inte ligger i Belgien. Den drar åt det sötare hållet, men slutresultatet är ändå ett gott och rätt väl utfört öl.

Mer info om La Trappe Tripel: