Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Westvleteren Blond

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

9

Trappistklostret Westvleteren är det minsta av de sju trappistklostren som får bära stämpeln Trappisöl. Klostret blev världsberömt när ölsidan Ratebeer röstade fram deras starkaste öl Westvleteren 12 till världens bästa öl. Det här är deras lättsammaste öl av de tre dom brygger och bryggs först och främst för munkarna på klostret.

Utseende: Grumlig mörkgul/orange med ett stort kritvitt såpigt poröst skum som lämnar bubbliga klumpar lite här och där på glaset.

Doft: Citrus (apelsinskal, citron), en aning av bananskal, lite småsöta malttoner av mjuk kaka och lite halm och gräs samt en distinkt lite småsur jästton med vissa brettanomycestendenser. Det pendlar mellan Orval och ibland lite saison i doften.

Smak: Mycket sötare än doften vill få en att tro med söt kakig malt med lite kola, citrus och lite aprikos, jäst med en ton av brieostskal, lite örtig samt mjuk skalbeska i avslutet. Allt går ihop på ett ljuvligt sätt.

Mun: Medelstor kropp med mjukt kittlande kolsyra och en lite småklibbig textur. Oerhört snygg sammansatt. Full pott!

Munkarna på Westvleteren dricker verkligen inte ett dåligt öl. Jag hade nog inte så höga förväntningar av någon anledning men sanningen är den att det här är ett mycket välgjort, komplext och elegant ljust litet öl och jag kände på en gång när jag började smaka på ölet att jag skulle bli besviken när det var slut. Oerhört komplext och väl sammansatt med tanke på att det mer är tänkt att vara ett lättsamt vardagsöl. Bäst före-stämpeln sa 17.03.12 vilket jag misstänker betyder 12e mars 2017, vilket i sin tur betyder att ölet är ca ett år gammalt. Nu för tiden datumstämplar dom tydligen alla sina öl med två års marginal enligt Danko. Utgångsdatumen har dock ändrats en del under åren. Vad ett till två år har gjort med ölet kan jag inte gissa mig till då jag inte druckit det färskt. Men jag vet en sak; jag vill dricka det igen.

Mer info om Westvleteren Blond:

2 Responses to “Westvleteren Blond”

 1. Delreich

  Vad får dig att tro 6 års framstämpling?
  Skulle nog snarare tro att det är 17 mars i år, och att det i så fall är ett eller två år gammalt.
  Se Danko's kommentarer här:
  http://www.ofiltrerat.se/2012/01/trappist-westvleteren-12.html#comments

 2. Fredrik Broberg

  Hmm, oops. Sex år blir det ju med min uträkning. Jag har uppenbarligen varit väldigt ofokuserad den sista tiden. Nej sex år finns det ju inget belägg för utan det var ju fem jag tänkte och det grundade jag mycket lättsamt på att jag hittade nån info om att dom datumstämplar de andra flaskorna fem år framåt. Detta var jag iofs själv lite skeptisk till. Jag kunde helt klart grävt lite djupare i datumfrågan ;-). Hamnade förmodligen på en gammal sida och var som sagt ouppmärksam. Note to self, fråga alltid Danko först. Då var den alltså två år gammal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *