Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Westvleteren 8

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

9

Lillebrorsan till “världens bästa öl” är ett mörkt belgian strong ale och pryds av en blå kapsyl men är lika naken på etikett som sina syskon. Westvleteren Abdij St. Sixtus brygger för närvarande tre stycken öl; Blond, 8 (brukade heta Extra 8) och så den beryktade 12an. Bryggeriet motsätter sig vanligtvis starkt att deras öl säljs någon annanstans än vid klostret så morgondagens (läs; dagens) släpp är en anomali.

Utseende: Grumlig och mörkt rödbrun med en hel del jästfällning i botten på flaskan. Det gråbeigea skummet fräser ilsket när man häller upp ölet och blir aldrig vare sig stort eller långlivat och lämnar heller ej mycket rester.

Doft: Oj vilken snygg doft av knäck, sirap och torkad frukt! Knäck, saftiga röda äpplen, persika och fikon bl.a. Känner även en svag och lite salt kryddig ton som av buljong i bakgrunden och när ölet värms upp så tillkommer även en ton av vörtbröd och kallt kaffe.

Smak: Söt med sirap/bränt socker, farin, röda syrliga äpplen, apelsin, lite röda skogsbär och så med en avslutande fruktighet av banan som sträcker sig ut i eftersmaken med kola, choklad och en lite småbränd kryddig maltbeska.

Mun: Stor fyllig kolsyra med masserande/porlande bubblor, vätskan är len och rätt så lätt.

Jag kan inte hjälpa att bli förundrad över vilka oerhörda hantverk till öl munkarna på Abdij St. Sixtus gör. Det är inga “magiska öl från yttre rymden”. Det är smaker som du har känt och druckit förut, men det som skiljer dom åt från många andra är hur komplexa och snyggt sammansatta dom är. Svåråtkomliga, javisst, men jag tycker helt klart att man kan försöka glömma bort deras fåniga rykte ett tag när man väl får chansen att dricka dom. Men tar man sig även ro att reflektera över ölets beståndsdelar så blir man rikligt belönad.

Bäst Före: 23-02-14 (tre år före bryggdatum)

Mer info om Westvleteren 8:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *