Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Uinta Dubhe Imperial Black IPA

Varunummer: 11793, Flaska 355ml, 37.50kr, Alkoholhalt: 9.2%

Ölhundbetyg

8

Enligt bryggeriet deras mest humlestinna öl hittills med mer än 2.26796185kg humle per “fat”. Utöver de “fem olika Northwest-humlesorterna” har även hampafrön tillsats.

Utseende: Kolsvart men klar med röda strimmor hållen mot ljuset. Skummet är kompakt ljusbrunt/beige och lämnar en snygg spräcklig krans. Med den sjukt snygga etiketten på det är det inget annat än full pott på utseende.

Doft: Doften känns lite instängd och ger mest ifrån sig lite vaxduk och barr till en början. Men så kommer det lite svaga rundare toner av lakrits, mörk choklad, kaffe och blåbärssylt och smyger sig på i takt med att ölet tempereras. Den blommar dock aldrig riktigt ut.

Smak: En mjuk karamellig sötma blandar sig med ljus chokladkola och färsk sötlakrits för att sedan få besök av en snygg grapefruktton som i sin tur avlöses av en mjuk men distinkt örtig beska med toner av malört. Och det dyker upp blåbärssylt även i smaken. Aargh så välgjort! Man får hejda sig för att inte stjälpa i sig ölet.

Mun: Medelstor kropp med mjuk krämig kolsyra och oljig textur. Len och mjuk.

Ett stort men elegant och välbalanserat öl. Synd att doften inte bjuder till lika mycket som smaken, då hade det blivit en nia. Den syltiga sötman spelar snyggt mot den örtiga beskan som aldrig går över styr (som den lätt kan göra i sådana här öl). Tyvärr köpte jag bara en själv och jag inser att den redan är i stort sett slut. Stor lycka åt er som fick tag på fler.

Tappdatum: 07/03/12

Mer info om Uinta Dubhe Imperial Black IPA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *