Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Traquair Jacobite Ale

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Traquair House Brewery är ett anrikt och prisat bryggeri som ligger i ett slott som härstammar från medeltiden och fortfarande använder urgammal bryggutrustning som återfunnits på platsen. Jacobite Ale är bryggd efter ett två hundra år gammalt recept med tillsatt koriander och fermenterat på ekfat.

Klar och mörkt brun/vinröd med ett kort fint ljust beigebrunt mjölkchokladigt skum.

Doft: Sötsyrligt vinös med rätt mycket mörka frukter och bär, örter och kryddor som nästan ger en hint av salmiak eller fänkål, en vag ton av choklad, lite bränd karamell och ett lätt sting av alkohol som förstärker den vinösa känslan. Vid upphällning slår även en lätt jästig doft emot en.

Smak: Sött maltigt och vinöst med lite brända mörkt fruktiga toner och en hel del krydda. Karamell med syrliga eleganta plommonsmaker, lite choklad samt lakritsrot. Eftersmaken är något bränt besk med örter och lite tobak. Alkoholen värmer tungan en smula.

Mun: Väldigt mjukt med väldigt låg kolsyra som bara ger en något krämig munkänsla och en fin fylligare kropp.

Skotska starka ales kan tendera att vara lite väl ruffiga och burdusa, men här blir det elegant vinöst, komplext och snyggt med en fantastisk munkänsla. Ett öl att konvertera vinälskaren med kanske? Pröva till mustiga kötträtter som kallops.

Ölet går att privatimportera via Brill & Co HÄR.

Mer info om Traquair Jacobite Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *