Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Spontanjäst Öl

Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Varunummer: 11799, Flaska 375ml, 54.50kr, Alkoholhalt: 6.4%

Ölhundbetyg

9

Pierre Tilquin, 38 år, är mannen bakom det nyaste lambicblenderiet i Belgien på ca. 15 år. Hans Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne kom till Systembolaget redan förra året och gör nu come back i både 375ml- samt 750ml-format. Tilquin har fått ett fantastiskt bemötande och kallats för “lambichimlens nya stjärnskott”.

Utseende: Grumlig (om man som jag föredrar att ha i jästfällningen) orange med ett stort bubbligt vitt skum som inte lämnar så mycket mer än några spridda småfläckar på glaset.

Doft: Grapefrukt/grapefruktskal, bokna äpplen, hästfilt, fuktig källare och vinäger plus en lätt ton av karamell. Förutom möjligtvis den lite småsöta tonen av karamell är det klassiska doftpreferenser för stilen. Det som man reagerar på är hur oerhört snygg och balanserad den är.

Smak: Smaken är sur med grapefrukt/citron, äppelskal, trä, jäst och lite rund maltsötma. Enkelt men även här snyggt sammansatt och balanserad! Sur och len på samma gång.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjukt mousserande kolsyra och lätt sträv vätska.

Lambic kan verkligen vara en av de svåraste ölstilarna att ta till sig då den till en början mest kan likna citronjuice blandat med vinäger. Men det är även en av de mest givande stilarna när man väl förstått den. Vi är tyvärr inte bortskämda med öl som de här på Systembolaget så vill man fördjupa sig får man oftast vända sig till importörerna för privatimport eller göra en resa till t.ex. Köpenhamn eller Akkurat i Stockholm. Därför är det extra kul när så här pass bra lambic kommer till Sverige. Redan i ung ålder är ölet oerhört balanserat, elegant sammansatt och uppfriskande “lättdrucket” och jag ser verkligen fram emot att följa Pierre Tilquins öl framöver.

Mer info om Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *