Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Thornbridge Jaipur

Varunummer: 1626, Flaska 500ml, 27.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Jaipur är ett prisbelönat India Pale Ale som bryggts ända sedan Thornbridge startade upp 2005. Bryggd med Maris Otter- och wienermalt och humle från Nya Världen i form av Warrior, Chinook, Centennial och Ahtanum.

Utseende: Klar och gyllene med påtagligt mycket porlande bubblor i glaset. Skummet är smutsvitt och rätt poröst och lämnar inte så mycket rester. Som någon sa så ser den faktiskt nästan ut som en lager.

Doft: Mycket grapefrukt/blodapelsin till en början som sedan även får besök av sötare frukter som mango och litchi  med halm och rostbröd i botten med lite jäst. Någonting i fruktigheten känns nästan lite övermoget och ger en tyngd till doften, nästan som frukt som börjat jäsa. Fruktigt men även lite kryddigt.

Smak: Apelsin, mango, aprikos och litchi lägger sig på en lite brödig/halmig botten med örtigt gräsiga övertoner och en medelstor barrig beska. Det påminner lite om en rostmacka med marmelad på som någon klämt lite granbarrsolja över.

Mun: Medelstor kropp med mjuka bubblor och en något oljig textur.

En bra brittisk IPA med en touch av den nya världen. Det är fruktigt med lite tropiska drag men den har också den något mer grovhuggna framtoningen och det där lite örtigt gräsiga som på något vis känns så brittisk. Accentuerat citrusfruktig utan att för den sakens skull vara ohyggligt besk. Ett trevligt sessionöl som reser sig över de mer mediokra versionerna av stilen.

Bäst Före: 18-01-14

Mer info om Thornbridge Jaipur:

2 Responses to “Thornbridge Jaipur”

  1. Sten

    En öl som man faller för direkt. Tillräkligt mycket smak, men ändå lättdrucken. Blir att köpa fler av den sorten.

  2. En av de allra godaste. Trängs med Lagunitas New Dogtown Pale Ale och Oppigårds Indian Tribute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *