Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Struise Black Albert

Varunummer: 11156, Flaska 330ml, 59.90kr, Alkoholhalt: 13%

Ölhundbetyg

9

En imperial stout som bryggts av belgiska De Struise Brouwers för att hylla den amerikanska puben Ebenezer’s Pub och klockade in på plats 55 på Ratebeer.coms årliga omröstning av världens bästa öl oavsett kategori 2011. Bryggt med kaffebönor och rörsocker säger flaskan.

Svart oljig vätska med ett snyggt brunt skum som klänger sig fast på glasets insida när man vrider på glaset.

Stor doft av hårdrostade kaffebönor, mörk bitter choklad, bränt lite blött trä, soja, mörka bär och frukter.

Smaken är även den stor och komplex med massa kaffebönor, bitter choklad och mörk frukt och bär som ger en lite vinös karaktär. Det är en hög sötma av rörsocker och karamell som först träffar en men sötman balanseras snabbt ut av en torr beska som av trä, kakaopulver och nymalet kaffe. Trots intensiv sötma följt av en relativt hög beska (IBUn ska tydligen ligga på 100 vilket är taket för mätvärdet) så blir ölet aldrig överkraftigt och munkänslan är len och silkig. Längre ner i glaset kommer det även en del lakrits.

Fyllig kropp med väldigt få små kittlande bubblor.

Ett väldigt kraftfullt men elegant öl som döljer både IBUn på 100 samt ABVn på 13% förbluffande väl. Oerhört gott, lent och lättdrucket och jag tänker vårda mina resterande flaskor ömt.

Mer info om Struise Black Albert:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *