Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Strömsholms Malakias 2011

Varunummer: 11195, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Strömsholms rököl Malakias som hade premiär på Systembolaget gör en come back i, vad jag förstått det, något modifierad kostym. Bryggd med whiskymalt från ön Islay utanför Skottland samt humlesorterna Amarillo, EKG och Wiliamette. Alkoholstyrkan läser 6% på etiketten men Systembolagets sida säger 5.8%. Fjolårets version låg på 6.6%.

Utseende: Väldigt mörkt rödbrun och i stort sett klar. Fint tjockt ljusbrunt/beige skum som dock faller rätt snabbt och lämnar lite spridda rester.

Doft: Stor doft av brandrök/lägereld och tjära med lite söt karamell och aningen mörk frukt i bakgrunden. När röktonen lagt sig en smula kommer en lite unken karaktär fram.

Smak: Söt med massa rök, bränd malt, bränt trä, enbär, enris och karamell, men även en del citrus och mörk frukt samt bärsyra. Beska örter med lite lakrits i avslutet ger en lite medicinsk känsla.

Mun: Medium kropp med väldigt låg och mjuk kolsyra. Vätskan känns aningen oljig.

Är det möjligtvis ännu mer brandrök i år jämfört med förra årets? Jag gillar det! Jag blir dock en smula förvirrad av mixen av rök, sötma och bärsyra. Det är något med smakerna som inte riktigt samverkar för mig. Jag tycker ändå dom är på rätt väg med en robustare rökighet och en något mjukare munkänsla då jag tyckte den var för sträv förra året. Detta måste väl ändå vara det rökigaste svenska ölet på marknaden, och det applåderar jag Strömsholms för.

Mer info om Strömsholms Malakias 2011:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *