Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

St. Sylvestre Bière Nouvelle Sur Lie 2011

Varunummer: 11169, Flaska 750ml, 70kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

En fransk så kallad Bière de Garde smög sig in på Systembolaget nyligen. Ölet är ett starkt ljust ale från norra Frankrike som säsongsbryggs och lagras för att (förr i tiden) undkomma problem med jästen under sommarmånaderna.

Klar bärnstensfärgad vätska med ett smutsvitt skum. Massa porlande bubblor drar till sig extra uppmärksamhet. Inbjudande!

Söt maltig doft av karamell, lite knäck, torkad frukt, mandelmassa/marsipan och jäst. Aprikos, apelsin och äpplen tillsammans med aningens nötter, karamell och lite kryddigt örtiga inslag ger en rik härlig doft som faktiskt ger mig lite julkänslor såhär mitt i juni. Alkoholen märks av en del.

Även smaken är maltigt söt med karamell, sirap, torkad frukt och en stor fyllig jästton. Kanderat apelsinskal, torkade äpplen och aprikoser, honung, kryddnejlika och lite andra smått diffusa kryddor. Markant men ändå trevlig jästsmak och en påtaglig alkoholhetta.

Medium till fylligare kropp med massa bubblor som skummar friskt i munnen (kolsyran lugnar sig med ett par snurr i glaset om man nu vill vara sådan). Ölet känns lite oljigt klibbigt i munnen. Alkoholen värmer.

Ett smakrikt och rätt kraftfullt öl med stor alkoholnärvaro och en påtaglig jästighet. Mycket gott om än en smula aggressivt, men jag kan nog tänka mig att köpa en flaska och ställ undan ett tag. Blir nog trevlig att plocka fram nu i vinter eller nästa.

Mer info om St. Sylvestre Bière Nouvelle Sur Lie 2011:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.