Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ljus lager

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär

Varunummer: 89159, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Jessica Heidrichs första sammarbetsöl med stjärnkocken Mathias Dahlgren är en lager bryggd med Pilsnermalt, Cascadehumle och Enbär.

Utseende: Ljust gyllengul med endast ett lätt dis och ett medelstort vitt fluffigt skum som lämnar spridda rester. Det ser läskande ut!

Doft: Enbären kommer verkligen fram med sin lite bittersyrliga barrigt oljiga ton, men så viftar man runt ölet lite i glaset och så tittar lite småblommig citrushumle fram med halmig malt och lite brödig sötma. Kryddig doft, och jag tycker mig nästan känna en svag ton av rök eller svett trä.

Smak: Citrus blandas med en tydlig och lite sträv kryddig ton av enbär och trä men får bra jämvikt med lite söt brödig malt och en aning ananassötma. Strävt kryddigt barrigt avslut.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuk nästan lite låg kolsyra. Texturen är något oljig.

Ett öl som kanske inte är alldeles lätt att ta till sig först då enbärstonen är rätt påtaglig. Ändå så tycker jag att ölet lyckas hålla samman på ett lockande och spännande sätt och sötman i ölet balanserar upp den kryddiga enbärstonen så att det bara inte blir bittert och kryddbeskt. Jag är verkligen ingen gastronom men jag kan tänka mig att det kan bli en mycket spännande kombo till diverse maträtter. Något vilt kanske? Älgstek? Eller till bastun? Ett av S:t Eriks mest intressanta öl hittills tycker jag och det får en extra poäng för sin djärvhet.

Mer info om S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär:

2 Responses to “S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär”

  1. Jaså, jag tyckte den var sådär, men enbärtssmaken var trevlig. Hade den gått att köpa styckevis i hela landet så hade jag provat att göra en "öl och tonic" på den, bara för att prova om det skulle fungera.

  2. Fredrik Broberg

    Ja enbären kan först kännas lite övermäktiga, men bakom dom gömmer sig en rätt så trevligt krispig lager. Visst är det lite trist när vissa öl inte finns som styckplock. Man vill liksom ha det så nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *