Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

S:t Eriks God Jul Barley Wine

Varunummer: 11542, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

8

Jessica Heidrichs S:t Eriksserie drog hem en halv busslast med priser på senaste SB&WF, och nu är den åter tillbaka med sin eleganta flaska på systembolagets hyllor och innehållet är för tillfället ett barley wine.

Utseende: Snyggt kastanjeröd/mörkt bärnsten med ett hyfsat kort men tjockt gräddigt gulnat skum som lämnar lite rester. När skummet väl lagt sig och du snurrar vätskan så bildas en sockrig hinna på glaset med massa små skumprickar.

Doft: Söt med kola och lätta amerikanska humletoppar, stickig karamellsötma, kanderad citrus, aprikos, fikon, sirap, sockervadd, mynta, lite tobak/läder och blommig humle med lite alkoholstick. Det doftar intressant mixat mellan det amerikanska och det brittiska.

Smak: Stor sötma med massa godissöt karamell, lite rostat knäckig och fruktig blommig humle. Knäck, aprikos, grapefrukt, fikon, peppriga mintiga kryddor med en rätt stor örtig beska ger tillsammans med ett lätt alkoholsting ett rejält bett i avslutet.

Mun: Större kropp med mjuk lätt kolsyra och en lite klibbig vätska.

Jag kan se vad Jessica har sneglat på när hon gjorde det här ölet, och även om det inte är ett Old Ruffian eller Old Guardian så tycker jag hon lyckas göra ett riktigt trevligt öl som pendlar fint mellan det engelska och det amerikanska. Det sticker lite i munnen så det kan helt klart må bra av lagring, men är man inte rädd för lite sting så är det ett fullkomligt drickbart amerikanafruktigt sipparöl och den lite parfymiga tonen som en del S:t Eriksöl tenderar att ha känner jag inte riktigt av. Nej, det här är bra och ett av de bästa S:t Eriksölen jag druckit.

Mer info om S:t Eriks God Jul Barley Wine:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *