Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Slottskällans Blåkulla

Varunummer: 1395, Flaska 500ml, 24.40kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Slottskällans Blåkulla är ett ale som lagrats kallt under längre tid för att få fram en mer lagerliknande karaktär. Ölet är ekologiskt och bryggdes förra året med Münchener-, pilsner-, ljus och mörk karamellmalt samt chokladmalt och humlades med Northern Brewer, Saaz och Hersbrucker. Alkoholstyrkan har dock sänkts från 4.8% till 4.5% i år och jag vet inte om även någon av ingredienserna har ändrats.

Utseende: Klar och rödaktigt brun/mahognyfärgad med ett smutsvitt skum som lämnar nån fläck här och där.

Doft: Rostat maltig med knäck, karamell och lite smör, mörkt rågbröd och sirapslimpa, en gnutta apelsinskal och lågmäld jordig gräsig humle. Det ligger även något surt och stör men sniffar man förbi det och är vaksam så blir man belönad med en svag men småmysig kaffeton.

Smak: Lite rostat maltig med en lättsam sötma som balanseras upp bra av de rostade tonerna och en gräsig beska. Karamell, nötter, mörkt bröd, knäck och apelsinskal. Riktigt trevlig rostat knäckig eftersmak med en påtaglig skalbeska. I mittpartiet ligger det dock en lite frän mineral-/metallton som stör mig.

Mun: Lättare kropp med mjukt kittlande kolsyra.

Ett maltigt öl som drar åt mörkare tysk lager med lite rostade toner och en gräsig men lättsam beska. Det är inte för sött och rosttonerna är trevliga men jag stör mig på mineral- och metalltonen och ju mer man dricker desto mer uppenbart blir det att smaken är rätt kort och mest lämnar en vattnig känsla kvar. Nja, det finns definitivt bättre alternativ än det här.

 

Mer info om Slottskällans Blåkulla:

3 Responses to “Slottskällans Blåkulla”

  1. Stod länge och höll denna i handen innan jag valde bort den, men nu blir jag sugen på att testa den. Blir nog ett köp av en flaska på tisdag.

  2. Testade som sig bör i helgen, det blev några klunkar innan jag vaskade resten. Inte för att det smakade "dåligt" utan bara "trist" - nästan som en industrilager.

  3. Fredrik Broberg

    Oj det var hårt. Nja, det är ju ingen enormt äventyrlig öl direkt men ner det gick den i alla fall. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *