Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Sigtuna Summer IPA

Varunummer: 11474, Flaska 500ml, 31.50kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

7

Sigtuna har florerat mycket på systembolaget ett tag nu. Men vad gäller det vi ser på hyllorna på systemet så har det varit mer i form av säsongsöl samt Stefan Gustavssons/Wicked Wines Mohawkserie medan deras ordinarie öl har legat mer i beställningssortimentet. Hög klass håller dom dock ofta så denna kraftiga amerikana-IPA är välkommen inför sommaren. Enligt flaskan har både amerikansk och Nya Zeeländsk humle använts.

Färgen är bärnsten och vätskan är klar och pryds av ett bubbligt cremevitt skum som lämnar lite prickar på glasets insida.

En parfymigt örtig och kådig beska slår emot en vid en första sniff. Aningens skarpt men snart kommer söta toner av karamell och mjukar upp med blommor, grapefrukt, apelsinskal och honungsmelon.

Smaken är rik på karamellig sötma samt grapefrukt, blodapelsin, aprikos och äppelskal. Beskan känns först len och välbalanserad av blommor, granbarr och kåda men den stegrar sig längre ner i glaset och släpper fram mer parfymiga örter som bosätter sig på tungan och i gomen och vägrar släppa taget. Även en kvart efter att glaset är urdrucket känns det som att jag slickat på en parfymflaska.

Kroppen är medium till större och bubblorna mjuka och lätta.

En robust smakrik amerikanare med lite udda söta fruktiga karamelltoner och en markant beska som trots allt är rätt len. Den är god men jag känner mig lite misshandlad i munnen efteråt. Det behöver ju dock inte vara ett större problem i sällskap av hjälpmedel som en rejäl grillad köttbit.

Mer info om Sigtuna Summer IPA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *