Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Veteöl

Sigtuna Påskweizen

Varunummer: 1325, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Första svenska “påskölet” för i år blev Sigtunas nya weißbier Påskweizen. Så här säger Sigtuna om ölet:
Emil Lindén är känd för sina tolkningar av europeiska klassiska öl och allra helst från gamla Weimarrepubliken. Sigtuna Påskweizen är en modern variant av ett tysk weissbier genom en uppiggande dos humle från både Nya Zeeland och Australien. Som lagarna föreskriver är över hälften av malten vetemalt, resten består av pilsner och karamellmalt som bryggts med tysk veteölsjäst.

Utseende: Klassiskt disig gulorange med ett snyggt gräddigt cremevitt skum som lämnar en trevligt fläckig krans efter sig i glaset. Det ser mycket inbjudande ut.

Doft: Härligt rik doft med massa bubbelgum och tropik över en mjuk och sött jästig vetegrund. Fruktigheten har toner av aprikos, ananas, mandarin och lite banan men det finns även en rejäl dos diacetyl (smör) i doften. Inte mig veterligen ett vanligt inslag i veteöl av det här slaget, men jag får säga att jag personligen tycker att det passar här.

Smak: Söt smak med vete och kakdeg med drag av smörig vanilj i eftersmaken samt småsyrligt tropiska frukter som ananas, persika, mandarin/apelsin och söt rabarber samt gnuttan banan. Inga speciellt kryddiga toner. Väldigt mjuk och godisaktig smak.

Mun: Medelstor munkänsla med mjuk lättsam kolsyra och lent krämig textur.

Weissbier har alltid varit min akilleshäl och det känns ofta som att dom jag gillar mest alltid avviker från stilen en smula. Så även här! Det är väldigt mycket tuggummi likt Hubba Bubba i doften och det finns en tydlig smörton som “stilreglerna” (BJCP) säger inte får finnas där. Jag känner inte heller av speciellt mycket toner av den annars så karaktäristiska kryddnejlikan. Men skit i samma, jag tycker det är jättegott. En riktigt mjuk och len hefeweizen med massa godis och frukt som passar en tvivlare som mig.
Ölet släpps på Systembolaget den 11 mars.

Bäst före: 2013-11-20
Batch (?): 475

Mer info om Sigtuna Påskweizen:

One Response to “Sigtuna Påskweizen”

  1. simon

    kul! själv väldigt förtjust i weiss, såväl stiltypiska som nyare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *