Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Sigtuna Höstporter

Varunummer: 11806, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

7

Enligt bryggeriet en något mer stout-liknande Porter. “Denna porter är baserad på ett gammalt klassiskt brittisk recept. Pale, Brun och Ambermalt ger ölet dess rostade toner.”

Grumligt mörkbrun som drar mot svart med ett gropigt ljusbrunt skum som lämnar mönster på glaset. Ser rustikt ut.

Rejält rostad doft med en stark ton av nybryggt kaffe, tjära, lite bränt trä, aningens lakrits/salmiak och hårdgräddat knäckebröd. Nötig torr kaffedoft som är riktigt trevlig.

Smaken är rejält rostad och bränd med en fyllig intensiv kaffeton plus ett sting av syrliga röda bär, bränt trä och en hög barrig beska. En låg sötma kämpar för att stötta upp det hela men orkar inte speciellt långt.

Medium till något lättare kropp med skummande kolsyra och en sträv lite stickig munkänsla.

Man får faktiskt en ganska gammaldags känsla av det här ölet och även om den låga sötman gör att det blir en smula torrt och strävt rostat så kan jag ändå inte låta bli att tycka att det blir ett trevligt resultat. Precis på gränsen vad gäller bränd strävhet gentemot låg sötma. Den här kommer säkerligen få följa med hem fler gånger.

Mer info om Sigtuna Höstporter:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *