Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Sigtuna Easter India Pale Ale - Ölhunden

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Sigtuna Easter India Pale Ale

Varunummer: 1306, Flaska 500ml, 31.50kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

5

Det råder lite förvirring runt Sigtunas senaste tre india pale ales Summer IPA, East Coast IPA och denna. De två första ska tydligen vara samma öl men denna ska även innehålla humlesorten Chinook. Alkoholstyrkorna är hur som de samma och humlesorterna ska vara amerikanska.

Utseende: Klart bärnstensfärgad med ett smutsvitt tjockt skum som lämnar lite rester.

Doft: Den humliga fruktiga arom som brukar komma med stilen India Pale Ale, speciellt när det rör sig om amerikansk humle, är märkligt frånvarande. Istället känner jag en lite svag söt maltig doft med toner av sirapslimpa med lite smör. Så snurrar jag på ölet lite och en lite diffus godissöt fruktig ton av apelsin, ananas, päron, aprikos och kanske litchi tittar fram med smöret som tydlig back up. Märkligt.

Smak: Söt med fruktkarameller, sött kornigt bröd, lite diffusa frukttoner med grapefrukt, apelsin och litchi bl.a. Blommor och parfym i beskan. lite smör även här.

Mun: Medium kropp med mjuk låg kolsyra.

Jag har två alternativ framför mig här.
1: Det är något fel på ölet och det är inte såhär den ska dofta eller smaka. Sigtuna har byggt ut bryggeriet och detta kan ha skapat en del problem.
2: Sigtuna har försökt göra något “lättsammare” för att få in en fot hos den bredare massan. Detta känns dock inte som en tillräcklig förklaring.
Hur som helst så förväntade jag mig mycket tropik och citrus med en bra beska. Vad jag fick var ett maltsött öl med låg kolsyra, diffusa frukttoner, bröd och en hel del smör (diacetyl) samt låg beska. Det är drickbart men känns fel rent stilmässigt sett.

Mer info om Sigtuna Easter India Pale Ale:

2 Responses to “Sigtuna Easter India Pale Ale”

  1. Jens

    Det måste varit något fel på din flaska.

  2. Fredrik Broberg

    Ja jag har provat den en gång till efteråt och konstaterat att min första flaska helt klart var lite defekt. Ska korrigera recensionen vid tillfälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *