Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Rochefort Trappistes 10

Varunummer: 1627, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 11.3%

Ölhundbetyg

9

Trappistöl är en mytomspunnen och ibland missförstådd genre. De flesta har druckit någon av dem och Chimay är väl den som de flesta har stött på. Av de sju (ett åttende är på gång) klosterbryggerierna så är det dock ett som sticker ut lite extra och då tänker jag självfallet på Wesvleteren som för några år sedan hamnade på världskartan då betygsättarsidan Ratebeer än en gång röstade deras Westvleteren 12 som “världens bästa öl” och de belgiska nyhetsmedierna bestämde sig för att blåsa upp denna lilla nyhet till något som blev till en mindre hysteri. Westvleteren är dock ett öl som inte är så lätt att komma över då munkarna på klostret envist vägrar brygga mer än dom behöver. Nu handlar det dock inte om Westvleteren utan om ett något mer lättillgängligt öl fast i samma stil, nämligen Rochefort 10.

Utseende: Grumlig och mörkt brun, nästan svart, med ett stort smutsvitt/ljusbeige huvud som påminner lite om skummad mjölk.

Doft: Maltig och lite sötsyrligt fruktig och mjukt kryddig och jästig doft med russin, plommon, anis, lite torkade äpplen och bär som ger en lite vinös känsla med lite limstift/Björnklister och ett sting av alkohol. Men mitt i den syrliga fruktigheten tornar sig en väldigt härlig ton av mjölkchoklad, kola och vanilj upp.

Smak: Smaken är väldigt stor, söt,  och komplex med söt choklad, kola/knäck, sirap och mörka frukter och bär som russin och plommon samt en mjuk men lite lätt bränd kryddighet och en hel del anis och vanilj. Alkoholen ger en rätt rejäl värme efter ett tag och sticker något i munnen fast utan att bli speciellt otrevlig. Eftersmaken av choklad, mörk frukt och lite kryddor är fullkomligt fantastisk.

Mun: Stor fyllig kropp med skummande mjuk kolsyra och en något tjockare vätska.

Westvleteren 12 må ha ryktet, mystiken och förstaplatsen (på både gott och ont), men Rochefort 10 bjuder på riktigt bra motstånd. Det är ett fantastiskt stort, smakrikt och krävande öl som möjligtvis släpper igenom lite väl mycket alkohol i slutändan så det är kanske inte ett öl att starta kvällen med om vi säger så. Ett av de absolut mäktigaste och lyxigaste ölen du kan köpa på Systembolaget under 40kr. Ett öl som varje ölintresserad person bör ge uppmärksamhet till.

Mer info om Rochefort Trappistes 10:

7 Responses to “Rochefort Trappistes 10”

 1. Mårten

  När kommer recensionen av Munkfisen auf der Börgerhausen? En solklar tia i min bok vilken dag som helst.

 2. Kakan

  Keep it up! Nu väntar jag påförsta10an

 3. Torsten

  Vad ligger priset på Westfleteren i Sverige nu?
  För ett par år sedan kostade en flaska 450kr tillsammans med ett par chokladbitar i Gbg.
  Skulle vilja veta värdet då jag skall ge bort ett par till goda vänner.

 4. Fredrik Broberg

  Torsten, en Westy 12 går för 445:- på Pressklubben i Stockholm. Sedan kan det vara lite upp och ner beroende på ställe.

 5. apanloco

  I början på Maj 2013 sålde systembolaget ett litet parti Westy 12 (web-order) som tog slut på ögonblick. En flaska gick då på 125 kr. För j-ligt att man missade den chansen :-)

 6. Fredrik Broberg

  Ja det gick snabbt. Men värt att notera är att när jag var nere i Köpenhamn senast så stod det ett helt gäng Westys på Mikkeller & Friends bottle shop. Liknande pris, tror jag. Så helt omöjlig är den ju inte att få tag på.

 7. Fredrik F

  I början på maj hade Belgobaren Westy 12an för 199:- då de hade fått tag på ett lite större parti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *