Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Robinsons Old Tom

Varunummer: 1624, Flaska 330ml, 24.80kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

7

Ett robust mörkt urbrittiskt öl som bryggdes första gången 1899 och har vunnit massa priser samt kallats “The Supreme Champion Winter Beer of Britain” av CAMRA.
Filtrerat och pastöriserat och bryggt med  brittisk ljus malt, kristallmalt, en gnutta chokladmalt och karamell för färg. Humlad med Goldings och en smula Northdown.

Utseende: Klar och mörkt bärnstensröd med ett fint kort gräddigt ljusbrunt skum som lämnar lite finmaskiga rester på glaset.

Doft: Söt och bränt vinös med mörka frukter och bär (plommon, svartvinbär, enbär), bränd karamell, lite choklad och lakrits samt tobak och alkohol.

Smak: Söt och lite bränd med karamell, torkad frukt (plommon, apelsin, enbär), choklad, tobak, även här en gnutta örtig lakrits, sirap och alkohol. Jag såg någon nämna Sherry i samma mening med denna, och jag kan vara beredd att hålla med. Det är vinöst, sött och pepprigt.

Mun: Större kropp med något stora bubblor till en början som sedan lugnar sig och mjuknar. Konsistensen är något oljig .

Ett rätt robust och rivigt öl med en bränd, vinöst fruktig och tobakspepprig karaktär. Dock inte utan en viss elegans, så även om jag till en början tycker jag får kämpa lite för att ta till mig ölets lite kärva karaktär och undrar om ölet ändå inte är smulan för tunt så växer ölet ikapp med tempereringen och luftningen och i slutändan önskar jag att det funnits lite kvar i flaskan. Sådana här rejäla och lite riviga öl med all bränd frukt och tobak dricker jag gärna till en bit mögelost eller robustare kötträtter.

Mer info om Robinsons Old Tom:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *