Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva

Varunummer: 89291, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

7

Poppelmans Bryggeri är ett bryggeri med anor så långt bak som till 1638 då en viss herr Johan Casparsson Poppelman startade Göteborgs troligtvis första stora kommersiella bryggeri. Bryggeriet stannade i släkten Poppelman ända fram tills dess att det lades ner 1835. 2012 var det dock dags för bryggerinamnet att återuppstå i form av ett mikrobryggeri i en gammal fabrikslokal i Mölnlycke utanför Göteborg. Bryggeriet drivs av 15 passionerade ölentusiaster varav en faktiskt är släkt med Johan C. Poppelman. Bryggmästaren heter Daniel Granath och det första ölet att nå ut från bryggeriet är alltså en brown ale på lättsamma 4,8%.

Utseende: Klart brunt öl med drag av rött. Stort beige skum som lämnar ett snyggt nätmönster efter sig. Charmigt knubbig “Red Stripe-flaska” med stram och prydlig östtyskdoftande design på etiketten.

Doft: Lite nötigt brödig maltig doft med fruktiga inslag. Mörkt bröd med nötter, lite kola och sirap, anis/lakritsrot samt vinbär och äpplen. Det luktar faktiskt lite som rostat mörkt bröd med svartvinbärsmarmelad på. I bakgrunden smyger en svag ton av gummi.

Smak: Mörkare fullkornsbröd med sirap, choklad, bär och lite apelsin och lite anis. Inte så söt som doften och avslutet kommer med en lätt sträv te-lik beska. Det blir inte för malttjockt och det blir inte humlebeskt och galet. Det blir lagom, men kanske lite kort.

Mun: Medelstor till lättare kropp som precis klarar sig ifrån att bli vattnig. Kolsyran är mjuk och texturen är len.

Ett mycket trevligt och lättdrucket brown ale. Förutom den lite gummiaktiga tonen i doften är det rena fina smaker som känns jordnära och lättsamma. Lite tunn i smaken möjligtvis, men det är inte allt för farligt gnäll. En mycket trevlig och läskande start från Poppelmans som ska bli ett mycket intressant bryggeri att följa.

Mer info om Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva:

2 Responses to “Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva”

  1. Denna blev en mycket god överraskning! Doftar gott och smakar ännu bättre. Förbannat god ale, helt enkelt! Triggade igång ett doft-/smakminne... kanske Double Diamond som nu inte längre finns?

  2. Fredrik Broberg

    Jag hade ju tänkt göra ett jämförestest med den här säsongens utgåva mot fjolårets, men har ännu inte kommit över en flaska. Ska bli kul att se om den håller samma klass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *