Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ljus lager

Oppigårds SMÖF Lager 2012

Varunummer: 11772, Flaska 330ml, 18.60kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

8

Till årets upplaga av den lilla ölfestivalen SMÖF i Söderbärke fick Oppigårds det hedervärda uppdraget att brygga festivalölet. Det blev en modern lager som humlats som ett ameriakanskt pale ale. Humlesorterna är Simcoe, Centennial och Columbus, maltsorterna är Pale Ale malt och ljus karamellmalt. Beskan ligger på 40 IBU.

Utseende: Klar och gyllene med ett cremevitt bubbligt och gräddigt skum som lämnar kletiga rester.

Doft: Först kommer gräddigt blommig humle med grapefrukt, mandarin och litchi och påpekar att detta; det är ett amerikanskt pale ale. Men sedan kommer en lite stenig mineralton som vittnar lite om något annat och strax kommer sött brödig malt med lite smör och halm och det börjar likna mer en lager. Fast med massa amerikanahumle då vill säga.

Smak: Sött citrusfruktig med grapefrukt, mandarin och lite smöriga blomtoner, söt brödig malt med lite karamelltoner samt en mjuk men accentuerad småpepprig beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk tillbakadragen kolsyra och aningens oljig textur.

Jättegott! Den här typen av välhumlad lager har varit rätt populär den sista tiden och Oppigårds två senaste varianter tycker jag har hållit riktigt hög klass (den förra var Humlelager). Först känns det mer som ett amerikanskt pale ale för att sakta glida in mer i en mix mellan tjeckisk lager och amerikanskt pale ale. Ett riktigt roligt experiment och helt perfekt att dricka på en solig uteservering. Synd bara att det är höst.

Mer info om Oppigårds SMÖF Lager 2012:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *