Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Oppigårds Drakens DIPA

Varunummer: 11485, Flaska 330ml, 22.90kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

8

Denna double/imperial india pale ale vann första pris i SM i hembryggning 2010. Priset var att få brygga ölet på Oppigårds i Hedemora och här har vi nu resultatet. Ölet är bryggt med Pilsner- och Munchenmalt samt Chinook-, Centennial-, Nuggethumle och har torrhumlats med Nelson Sauvin, Nugget och Simcoe.

Disig orange vätska med ett medelstort gräddvitt skum som sakta sjunker ner till ett tjockt bubbligt lock och lämnar fina rester.

Söt och rejält humlig doft med massa tropisk frukt och en väl avvägd knäckigt karamellig maltstomme. Persika, något övermogen mango, ananas, grapefrukt, mandariner, litchi och lite barr. Något känns även lite bränt och bland all frukt tittar lite söta bär fram. En rejäl fruktcocktail.

Smaken är söt med en något bränd karamellton som följs av doftens frukttoner. Mango, aprikos, ananas, apelsin/mandarin och grapefrukt. Det blir en lite syltig sötma. Men sedan kommer beskan med barr och kåda och växer mer och mer för att till slut bli lite örtig och vass mot slutet. Alkoholen värmer i munnen på ett lite burdust sätt.

Storr kropp med mjukt mousserande kolsyra och en lite klibbig munkänsla.

Drakens DIPA har fått mycket varma lovord av både “publik” och recensenter och har kallats “Sveriges bästa DIPA” både här och där. Jag kan inte annat göra än att hålla med. Det här är ett riktigt gott och fruktigt öl i amerikansk västkuststil, och det har vi väl inte varit alltför bortskämda med vad gäller de svenska bryggerierna.

Mer info om Oppigårds Drakens DIPA:

2 Responses to “Oppigårds Drakens DIPA”

  1. Flott att den kommer på flaska.

  2. Fredrik Broberg

    Jo, fast vill du ha ett par får du skynda dig. De verkar gå åt som smör i solsken, trots att vädret suger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *