Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ljus lager

Nynäshamns Tjockhult Tjinook

Varunummer: 11096, Flaska 500ml, 33.30kr, Alkoholhalt: 5.1%

Ölhundbetyg

9

1997 bryggde Jämtlands Bryggeri en välhumlad lager vid namn Hell åt syskonkrogarna Akkurat och Oliver Twist i Stockholm. Ölet var initialt ett husöl avsett endast för dessa två pubar men letade sig snart ut till Systembolaget och har sedan dess varit en stadig trotjänare för många. 2011 var det dock dags för ett nytt husöl att se dagens ljus och även denna gång blev det en modern välhumlad lager fast nu bryggd hos Nynäshamns Ångbryggeri. Förutom den mer uppenbara humlesorten Chinook har även Citra och Centennial använts.

Utseende: Klar mörkare guldfärgad/bärnsten med ett stort fint stadigt lite gulnat skum som lämnar spräckliga rester.

Doft: Lite gräddigt karamellig doft med smörkola, halm, gräs, smörblommor och citrus. Visst finns det tropik här, men det är en mycket mer gedigen doft än man först kanske förväntar sig. Mycket trevligt!

Smak: Aningen söt maltbas med toner av både smörkola och halm blandar sig riktigt snyggt med en frisk och fräscht blommig citruston för att sedan avrundas med en precis lagom balanserad gräsig beska som får en att vilja ta en klunk till. Plötsligt känner jag en stark lust till att klippa en gräsmatta. Mmmm…

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk men något krispig kolsyra och len textur. Perfekt i kombination med smaken.

Riktigt bra humlig modern lager utan att börja likna en västkusts-Pale Ale för det. Modernt, lätt och fräscht med tydliga humletoner fast ändå lyckas den behålla något klassiskt över sig. Vill man ha en ljus lätt öl med lite extra plus så blir det inte så mycket bättre än så här. Så synd att den bara kom i liten upplaga på flaska (slutsåld), för den här skulle man ju verkligen velat ha mer av i sommar.

Mer info om Nynäshamns Tjockhult Tjinook:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *