Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout

Varunummer: 1470, Flaska 250ml, 23.70kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

Nynäshamns Ångbryggeri är ett av Sveriges stabilaste hantverksbryggerier och nyligen vann dom guld i World Beer Awards med sin stout Sotholmen Extra Stout.

Utseende: Ogenomträngligt nattsvart med ett stort svampigt brunt skum som lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doft: Bränd och något syrligt askig doft med kaffepulver, bränt socker och lite kakao. Där finns även en lite salt ton av rökta charkuterier.

Smak: Rejält rostad med surt bränt trä, choklad, gammalt kaffe, röda sträva bär, aska, karamell och efter ett tag kommer aningens salmiak i eftersmaken. Hyfsat låg sötma med bränd beska.

Mun: Medium kropp med märkbara skummande och lite syrliga bubblor.

En rätt bränd, askig och lite sur stout med en lätt rökighet samt en ganska, i sammanhanget, lätt kropp. Den lilla flaskan förvirrar mig något då den ger en signal till hjärnan att innehållet skall vara stort och komplext och kräva tid. Istället tycker jag att det är en rätt lättsam stout som mest gör sig “svårdrucken” med sin brända askighet. Känns gediget, även om jag personligen tycker att den brända askigheten kunde fått lite mer fyllig motpol.

Mer info om Nynäshamns Sotholmen Extra Stout:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *