Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Nynäshamns Smörpundet Porter

Varunummer: 11647, Flaska 250ml, 25.20kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

6

Smörpundet är en porter av engelsk stil som precis som Sotholmen Extra Stout, Bötet Barley Wine och Dragets Kanal Dubbel IPA kommer på 25cl-flaska. Nynäshamns säger -“Detta är en överjäst porter med bl.a två sorters chokladmalt som vinner på lagring. Som alla våra öl är den opastöriserad.

Utseende: Mörkbrun/svart med klara rubinröda strimmor mot ljuset. kort brunt bubbligt skum som försvinner hyfsat snabbt utan att lämna större spår.

Doft: Fint rostat maltig doft med en härlig söt kaffe och chokladton plus en hint av vanilj. Riktigt trevlig doft!

Smak: Sötman är relativt tillbakahållen till en början och det första som slår en är lite småsyrligt bränt trä med lite tunt kaffe och mörk choklad som sedan avslutar med lite mörk frukt och bär. Inte för askigt dock och sötman tar sig lite samtidigt som temperaturen höjs och eftersmaken bjuder på en fin rostad maltighet med choklad och aska.

Mun: Medium till lättare kropp med mjuk låg kolsyra och faktiskt en lite vattnig textur.

Nu visade det sig att min flaska hade läckt lite vid kapsylen. Kan det ha påverkat intrycket? Möjligtvis att kolsyran var lite lägre än vanligt, men det fanns helt klart kvar tillräckligt. Men ölet känns ändå lite för klent i kroppen för att fylla ut ordentligt med smaken. Annars är det en god “rakt på sak-porter” i klassisk brittisk pub-stil. Tyvärr tillåter inte flaskstorleken några djupare klunkar och i “smuttformatet” är den lite otillfredsställande.

Mer info om Nynäshamns Smörpundet Porter:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.