Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012

Varunummer: 1330, Flaska 500ml, 29.80kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

7

Nynäshamns kallar Pumpviken Påsköl för Strong Mild Ale vilket kanske låter lite som en motsägelse. Men med Mild menas att ölet ska vara maltbetonat med lite till ingen humleaccent. Så i det här fallet är det alkoholstyrkan på 5.8% som ordet “Strong” syftar på då alkoholstyrkan ofta är lägre. Bryggt med Maris Ottermalt samt fyra olika sorters karamellmalt och humlat med Nugget, Challanger och East Kent Golding. Som alla Nynäshamns öl är den opastöriserad.

Utseende: Klar och mahognyfärgad med ett gulnat skum som lämnar en lite ojämn tjock kant på glasets insida.

Doft: Maltig med knäckig karamell och sirapslimpa samt lite småsyrliga bärtoner. Apelsin, röda äpplen, läder och lite kryddhylla dyker även upp och de strävt syrliga bärtonerna skapar tillsammans med den lite lädersalta kryddigheten en lite vinös underton. Även en gnutta brynt smör finns i det hela. En doft som växer.

Smak: Rostat maltig och söt med massa knäck, karamell och sirapslimpa samt apelsinskal, sträva bär, lite läder och en medelstor sträv träig beska.

Mun: Tunnare kropp med mjuk kolsyra.

Ett lite kärvt maltigt öl med en något jordig sträv karaktär. Munkänslan är dock förvånansvärt lätt med tanke på alkoholstyrkan och ibland blir den t.o.m. lite vattnig. Maltigt med spännande smaker annars och inte helt utan beska. Lite goda rökta korvar och nån bit ost till det här tror jag skulle sitta bra.

 

Mer info om Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *