Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA

Varunummer: 11624, Flaska 250ml, 26.80kr, Alkoholhalt: 7.7%

Ölhundbetyg

7

Vill man som bryggeri hänga med i tidens tempo bör man hushålla med en humlestinn India Pale Ale eller/samt Imperial India Pale Ale, och gärna med amerikansk eller ny zeeländsk humle. På relativt modesta 7,7% kan man diskutera hur “imperial” Dragets Kanal är med dagens mått mätt men humlesorterna Amarillo, Cascade, Chinook och Savinski (Styrian Golding) ligger ju i bra linje för en amerikansk humlefest. Man filtrerar t.o.m. ölet genom en “hop back” för extra arom.

Utseende: Klar och brunare bärnsten med ett gulnat tjockt skum som lämnar vissa rester.

Doft: Humlebesk doft med citrus, karamell, bröd, halm och vax. Apelsinskal, passionsfrukt och aprikospuré med barr kommer inte riktigt fram hela vägen och känns lite instängda.

Smak: Söt med en rejäl knäckigt karamellig maltbas som toppas av marmeladiga citrus- och frukttoner av apelsinmarmelad, grapefrukt och aprikos med en hög men väl inbakad kådig beska. I eftersmaken blir malten rostat brödig tillsammans med en stadig skalbeska och något kryddigt.

Mun: Större kropp med mjukt skummande bubblor.

Amerikanska humlesorter, frukt och karamell, hög beska. Allt drar åt det amerikanskt svulstiga. Ändå så känns ölet mer brittiskt än amerikanskt med sin lite brödigt karamelliga malt och marmeladiga frukt. Eller är det kanske steget längre? Är det här en “svensk india pale ale”? En “SIPA”? Jag vet inte om det är Nynäshamns skärgårdstema samt de brödiga tonerna som får mig att tänka så men plötsligt drömmer jag mig bort till en lite småblåsig men varm midsommarmiddag i skärgården med en Dragets Kanal jämsides en nubbe till strömming, Jansons Frestelse och grillat.

Mer info om Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *