Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nynäshamns Bötet Barley Wine 2009

Varunummer: 11548, Flaska 250ml, 34.10kr, Alkoholhalt: 9.1%

Ölhundbetyg

9

Nynäshamns vann nyligen guld i både klassen Bästa Barley Wine i Världen samt Bästa Europeiska Barley Wine i öltävlingen World Beer Awards 2011. Grattis Nynäshamns! Bötet är bryggt på Pale Ale-malt samt 3 olika karamellmaltsorter. Humlen som använts är Santiam, Chinook och Cascade och dessutom är det kryddat med honung från den lokala bigården Herrö. Alla Nynäshamns öl är opastöriserade.

Utseende: Klar och rödaktigt bärnstensaktig i färgen som går lite åt läderfotölj, toppad av ett medium kompakt gulnat skum som lämnar lite prickar här och där.

Doft: Maltig med en rätt påtagligt jästig brödig ton med jäst frukt och karamell och kola. Torkade fikon, plommon, dadlar och kanderad apelsin som fått lite mörk sirap ringlad över sig. Det anas även lite blommiga humletoner i fjärran. Det känns även kryddigt och tillsammans med de första lite maltigt murriga dofterna börjar jag tänka på pepparstek med sky. Vi kan konstatera att det är en komplex och speciell doft.

Smak: Söt och maltig med karamell, sött rågbröd, torkad frukt, mandel, lite pepprig, tobak och torkade fikon. Eftersmaken är lång och fin med en hint av vanilj och en mjuk tobakslik beska.

Mun: Stor kropp med låg till nästan obefintlig kolsyra och en oljig och lite klibbig munkänsla.

Ett lyxigt komplext öl som har både en mogen maltig ton samtidigt som det även har mjuka söta fruktiga sidor. Det är alltid roligt när man får tillfälle att köpa öl som redan lagrats på förhand och jag tycker att Bötet har utvecklats riktigt spännande. Men skynda på för de här kommer nog ta slut rätt snabbt!

Mer info om Nynäshamns Bötet Barley Wine 2009:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *