Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

North Coast Barrel-Aged Old Rasputin XIV

Varunummer: 11600, Flaska 500ml, 178.80kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

8

North Coasts klassiska Imperial Stout Old Rasputin som specialbryggts och lagts 9 månader på 12åriga bourbonfat för att sedan tappas på lyxigt tjock 500ml-flaska med kork och grimma som sedan återspeglas rätt bra i priset på runt 180kr. Den uppmätta beskan ligger på 75 IBU.

Utseende: Ogenomträngligt svart med ett stort poröst brunt skum som lämnar en tjock ring högst upp på glaset och lite klumpar under (om den beskrivningen gör dig något klokare).

Doft: Hög sötma med rostade/brända toner av melass trycker under ett tjockt lager av fatlagring med vanilj, soja, bourbon, tobak och dillchips. Stort, sött, köttigt och komplext.

Smak: Söt med melass och lite sirap och rejält rostad med köttig salt umami men även choklad, mörkt rågbröd, torkade plommon, lakrits, bourbon, läder och tobak med en aningens hård alkoholton som bränner lite i halsen. Stor rik komplex eftersmak.

Mun: Ölet fyller ut fint till en början för att sedan tappa fotfästet lite och tunnas ut. Kolsyran skummar mjukt mot tungan med något större bubblor än väntat. Vätskan är smått oljig.

Rik god komplex smak som har det mesta av allt det jag vill ha. Bourbonlagringen är påtaglig men behaglig och ölet känns faktiskt hyfsat balanserat. Men kolsyran och den något taniga munkänslan stör och alkoholen bränner lite i halsen och med tanke på dess rykte hade jag nog väntat mig bara aningens mer. Alla pratar om att den ska stå i källaren och jag hoppas det stämmer. Det är i eftersmaken som det här ölet verkligen levererar med hårdgräddat knäckebröd och chokladig sälta, bourbon och lakrits.

Mer info om North Coast Barrel-Aged Old Rasputin XIV:

2 Responses to “North Coast Barrel-Aged Old Rasputin XIV”

  1. Mattias

    Det hoppas jag med, för min står i ölkällaren och väntar. Låter som den kommer smaka fint iallafall ;-)

  2. Fredrik Broberg

    Oh ja, fint smakar den och det lär inte bli sämre efter ett par år. Det var mest munkänslan som drog ner betyget från en nia till en åtta här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *