Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale - Ölhunden

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Varunummer: 11617, Flaska 500ml, 59.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

För att fira sin femhundrade batch med öl så bestämde sig Nøgne Ø inte bara för att brygga ett Imperial India Pale Ale utan även att siffran 5 skulle vara utgångspunkten. Fem sorters malt (hemsidan nämner kornmalt, vetemalt, rågmalt och havremalt men vilken är den femte?), fem sorters humle (Chinook, Simcoe, Pacific Gem, Centennial och Nelson Sauvin), 10% ABV och 100 IBU. Mycket rejäl fruktig humle där, men bryggeriet säger också att den är maltig nog att gränsa mot ett Barley Wine.

Utseende: Disig och rödbrunt bärnstensfärgad med ett gropigt gulnat skum som lämnar kletigt spräckliga rester på glaset.

Doft: Stickig barrig humle med godisaktig tropisk frukt som grapefrukt, litchi, passionsfrukt och lite mango med en söt tung karamellton i botten tillsammans med lite lädersälta och pepprig alkoholhetta.

Smak: Söt med tjock klibbig karamell och massa söt mogen mango, grapefrukt, svartvinbärsblad och litchi. Hög barrig örtig beska som domnar av munnen en smula. Det finns även en läderaktig sälta som sätter sig på framdelen av tungan och sedan jobbar sig bakåt. I eftersmaken inbillar jag mig nästan att jag hittar lite choklad i sältan.

Mun: Stor kropp med oljig textur och små kittlande bubblor.

Ett praktexempel på modern aggressiv och svulstig imperial india pale ale, om det bara inte var för den lite udda sältan. Stora klibbiga och smått  kvalmiga smaker med en hög beska som gör masochisten glad. Alkoholen finns där uppenbarligen och hettar en del i munnen men är förhållandevis gömd. Däremot så stör sältan mer och mer mot slutet som studsar frenetiskt mot den relativt höga karamellsötman. Betyget står och vacklar mot en sjua. Prisvärt är det ju i alla fall. Det här ölet behöver en ost brevid sig känner jag. Gruyere, någon?

Mer info om Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *