Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Mörk Lager

Nils Oscar Kalasöl

Varunummer: 1310, Flaska 330ml, 19.30kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Bryggt första gången till en Oktoberfest 1997 för att sedan bli så omtyckt att den höll sig kvar. Kalasöl är en mörk lager av stilen Vienna/Märzen/Festbier som man ofta förknippar med Oktoberfestöl. De huvudsakliga humlesorterna är Fuggles, Cascade och Saaz och i maltväg är det Münchenermalt, mörk Karamellmalt och rostad Chokladmalt.
Lite av en svensk modern klassiker som nu sorgligt nog föll ur Systembolagets fasta sortiment i slutet av September i år.

Utseende: Klar kastanjefärgat rödbrun med ett medelstort smutsvitt/ljusbeige såpigt svampigt skum som lämnar en spräcklig krans.

Doft: Knäck och kola med ton av vanilj, nötter och gräsig nästan blommig humle. Inga direkt fruktiga toner. Snyggt!

Smak: Balanserad maltig sötma med något rostade toner av knäck och kola, mörkt bröd, läder, apelsin och friskt småsyrliga röda bär samt ett sting gräsig aromatisk humle. Mjuk men understruken beska. Mycket gott.

Mun: Medelstor kropp, kittlande kolsyra, lätt vätska.

En personlig gammal favorit bland de svenska hantverksölen. Med en maltig elegans och bra humlenärvaro har Nils Oscars Kalasöl varit ett stadigt alternativ både som fest- och måltidsdryck under åren och det skär lite i hjärtat när den nu försvinner från hyllorna. Trender kommer och går och ett öl som Kalasöl är uppenbarligen för omodernt för dagens ölkonsument. Vi får hoppas att den inte glöms  bort helt och kan få ett andra liv i beställningssortimentet.

Mer info om Nils Oscar Kalasöl:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *