Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Nils Oscar Coffee Stout

Varunummer: 11027, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6.4%

Ölhundbetyg

8

Nils Oscars kaffestout gör come back. Förra gången var det kaffesorten Rwanda Gatsinga som hade tillsats men till den här upplagan har man bytt till sorten Fazenda Ambiental Fortaleza som kafferosteriet Johan & Nyström har stått och bryggt runt 3000 koppar av (om jag inte minns fel) som man sedan tillsatt.

Utseende: Svart med klara röda strimmor och ett ljusbrunt och aningens poröst skum som lämnar täta rester på glaset.

Doft: Kaffet kompletterar, precis som etiketten säger, ölets härligt mjuka rostade chokladton mer än tar över. Lite fruktiga och bäriga toner gömmer sig i det hela tillsammans karamell, blött trä och barr.

Smak: Söt och rostad med kaffe och choklad, karamell, lite apelsin och torra röda bär med ett barrigt beskt avslut som mynnar ut i en lång fin eftersmak där kaffe och choklad dominerar.

Mun: Medium kropp med mjuk kolsyra. Rätt mjuk och len munkänsla.

En snygg och välbalanserad stout med en lättsam men fin kaffeton som blandar sig riktigt snyggt med chokladen i ölet. Inget större kraftpaket kroppsmässigt sett dock så ölet kommer mer till sin rätt när det är vältempererat (vilket jag i och för sig tycker är en tumregel vad gäller de flesta mörkare öl). En lyxig vardagsöl, mycket bra!

Mer info om Nils Oscar Coffee Stout:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *