Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nørrebro Little Korkny Ale 2008

Varunummer: 1522, Flaska 600ml, 115kr, Alkoholhalt: 12%

Ölhundbetyg

8

Little Korkny Ale är ett barley wine på rejäla 12% från danska Nørrebro som vann brons som lagrat öl under World Beer Cup 2008. Det här är ju en typisk stil som ofta gör sig bäst med lagring och bryggeriet har här tagit sig besväret att lagra ölet minst två år innan dom släppt det för försäljning. Det förvirrande är bara att det står 2008 på framsidan men 2009 på baksidan!?

Utseende: Disig och läderaktigt rödbrun med ett (om man häller hårt) två fingrar högt poröst skum som argsint fräser bort snabbt utan att lämna några spår. När du snurrar glaset lämnar vätskan sockrigt klibbiga spår på glaset. Det här ser sött ut.

Doft: Sötstickig doft med mycket russin, plommon, lim, rom och vanilj. Överlag är det någon sorts klister jag tänker på med söta sprittoner. det är väldigt svårt att avgöra om jag gillar det eller inte för doften är så pass lockande fast den känns lite fel.

Smak: Mycket söt och aningens bränt besk med russin, plommon, tobak/trä, vanilj, anis och massa karamell. Alkoholen är mycket väl gömd och värmer mest.

Mun: Stor fyllig kropp med en lite sliskig och något kittlande stickig och tjock munkänsla utan nämnvärd kolsyra. Inte mycket ölkänsla men det är fantastiskt mjukt och runt.

Det här är väldigt sött men välsmakande. Perfekt att dela upp på små smakprover till efterrätten med kaffet (återigen vaniljglass). Som en mellanväg mellan mammas likör och pappas konjak. Stor varning för en enormt klumpig jästfällning som ser ut som snorkråkor på botten av glaset. jag försökte verkligen missa dom men icke.

Mer info om Nørrebro Little Korkny Ale 2008:

2 Responses to “Nørrebro Little Korkny Ale 2008”

  1. fajanen

    Låter riktigt trevlig. Har ännu inte provat den men har 1 flaska hemma. Gäller bara att hitta ett tillfälle.

  2. Fredrik Broberg

    Ja det är ju det där med sådana här öl. Hur länge ska man låta dom stå och mogna? Personligen tänkte jag direkt att jag skulle velat ha det här som en kombo med kaffe och efterrätt. Eller ost! Nåt riktigt mögligt och kraftigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *