Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Nøgne Ø Imperial Brown Ale

Varunummer: 11025, Flaska 500ml, 49.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Norska Nøgne Ø ser vi inte alltför ofta på systembolagets hyllor men vissa kanske har plockat upp deras julöl God Jul någon gång. Detta öl ska hur som vara ett extra starkt och smakrikt brown ale och är bryggt med Maris Otter-, Vete-, Brun-, Bärnstens-, Münchner- och Karamellmalt samt humlesorterna Columbus, Chinook och E K Golding.

Ölet är mörkt rödbrunt med ett lätt dis och ett stort ljusbrunt poröst gropigt skum som lämnar rester.

Doften är söt, maltig och lite rostad med toner av bränt brunt socker, syrliga bär och mörk torkad frukt, choklad, aningens bränt kaffe samt en lite söt marsipanton som smyger runt i bakgrunden.

Smaken är rätt söt men vinös och syrligt bärig med russin, apelsinskal, muscovado- eller farinsocker och lite syrligt kaffe med en något örtig beska. En rätt trevlig chokladton kommer i eftersmaken. Inte någon speciellt stark humlekaraktär vare sig i smak eller doft.

Munkänslan är medium till något lättare med moussig och något stickande kolsyra.

Mycket vinösare och bärigt syrlig än vad jag hade förväntat mig vilket drar det mer mot ratebeers klassificering som English Strong Ale. Hade nog förväntat mig något mustigare smaker och munkänsla. Jag följde Nøgnes råd om ost och skar mig en bit svettig Stilton till vilket var trevligt utan att skjuta det hela i några direkta höjder.

Mer info om Nøgne Ø Imperial Brown Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *