Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Monk’s Russian Imperial Porter No. 3

Varunummer: 11457, Flaska 250ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 11.2%

Ölhundbetyg

8

Stockholmsbaserade Monk’s Porter House kom nyligen med sin, vad jag förstår, första öl på Systembolaget nyligen. Det är en imperial stout i stil (enligt både ratebeer och beeradvocate) och den är enligt flaskan förutom Jäst, Vatten och det något vaga begreppet “Humle” bryggd med Vete, Farinsocker, Maltextrakt, Pale Ale-, Crystal-, Ljus Karamell-, Munich-, Pale Choklad och Chokladmalt. En himla massa malt alltså. Trevligt!

Väldigt mörk färg med aningar av rubinrött mot ljuset. För att få något som går att kalla skum får man hälla ölet rätt kraftigt. Resultatet blir lite ljusbrunt bubbel som snabbt lägger sig till en len liten ring i glaset.

Stor komplex och aningens vinös doft av hårt rostad malt, bränt socker, kaffe, mörk frukt, kakao, trä, vanilj, rökig whisky och lakritsrot. Underbar doft!

Även smaken är vinös, söt och kraftig med kraftiga rostade toner av kaffe, lakrits, kakao, mörk frukt och melass. Alkoholen är väl gömd men värmer rätt bra i mun och hals.

Medium till större kropp med en len lite oljig munkänsla och näst intill obefintlig kolsyra.

En riktigt kraftig smak- och framförallt doftbomb. Gott, krävande och lite lyxigt men som sagt rätt aggressivt, så ett par år i källaren kan göra underverk.

Mer info om Monk’s Russian Imperial Porter No. 3:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *