Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Mohawk Snowblind Strong Ale

Varunummer: 14440, Flaska 330ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Stefan ‘Mohawk‘ Gustavssons bidrag till julölshetsen är av den diffusa stilen American Strong Ale. Robust maltig karaktär i lite brittisk stil fast med en rejäl amerikansk humling. Amarillo, Brewers Gold, Cascade, Chinook, Columbus, Northern Brewer, Saaz och Simcoe var humlesorterna som åkte i via en procedur som kallas Hop-Bursting, vilket innebär att man kontinuerligt slänger i humle. Malt har även använts givetvis och där står, förutom Pilsner-, Crystal, och Pale Chocolate-malt, Mynchnermalt för den stora stora delen.

Utseende: Klar och mörkare rödaktigt bärnstensfärgad med ett rätt stort kompakt gulnat skum som lämnar rätt bra rester på glaset.

Doft: Väldigt humlig med salta kryddiga tobak/läderliknande toner samt grapefrukt, aprikos, knäckig karamell och granbarr. Men även en pepprig mintig ton som känns lite som råg kan ge ifrån sig finns där och en gnuttan choklad.

Smak: Söt med en lite murrig maltstomme som ger en lite salt läderaktig smak men även knäck och karamell. Men humlen kommer rusande med grapefrukt, aprikos och en rejäl barrig beska.

Mun: Medium till större kropp med mjuk skummande kolsyra.

Här fanns det mycket humle! Men även mycket malt och läderaktig sälta som ger en robust ton som får mig att tänka på läderfotöljer och cigarrer. Det blir lite cross-over och ölet känns som en amerikansk västkust-IPA blandad med ett mer maltigt brittisk robust strong ale, och jag blir personligen ofta lite förvirrad av mixen av fruktig fräschör med köttig sälta. Det är inte alltför murrigt trots allt så det väger nog över lite mer mot humlefräscht ändå. Mr. Mohawk gör det igen och petar ur sig ännu en spännande humleraket. Fast ingen vidare “julig” sådan.

OBS! Denna bryggdes hos Slottskällans men brukade bryggas hos Sigtuna.

Mer info om Mohawk Snowblind Strong Ale:

One Response to “Mohawk Snowblind Strong Ale”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.