Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Mörk Lager

Mohawk Rye Lager

Varunummer: 95370, Flaska 500ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 5.3%

Ölhundbetyg

7

Mohawkserien tuffar på och släpper av sin senaste skapelse i form av en lager i den något mörkare och karamelliga skolan som kallas Vienna som brukar stoltsera runt Oktoberfesttider. Bryggare Stefan Gustavsson har dock valt att spetsa till stilen med både råg och amerikansk humle.

Klar och koppar/bärnstensfärgad med ett vackert två fingrar högt cremevitt gräddbubbligt skum som lämnar fina rester i glaset.

Doft: Om det var någon som missade det så innehåller alltså det här ölet ca 20% råg, och det märks. Doften har en lite grovt kornig karaktär som ger en lite vass pepprig ton. Men den brödiga karaktären får snabbt sällskap av söt len karamell och humlefruktiga toner av persika och apelsinskal med blommor och gräs.

Smak: Söt och karamellig med en lite knäckebrödigt gräddad ton samt persika och apelsinskal. Lite gräddig smak som går in i en brödigare ton och avslutar med en lite syrlig pepprig beska.

Mun: Medium kropp med en lite krämig munkänsla och mjuka bubblor.

En riktigt trevlig brukslager med en lite egen karaktär. Jag tycker att den lite kärvare rågkaraktären gifter sig bra med de mer söta karamell- och frukttonerna. Trots att det är både gamla och nya drag som möts på ett lite lekfullt sätt så blir resultatet följsamt och balanserat.

Mer info om Mohawk Rye Lager:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *