Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Mohawk Oxymoron Black IPA

Varunummer: 1327, Flaska 330ml, 25.80kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

8

Förra året kom Stefan Gustavssons Mohawkserie med en svart ipa kallad Black IPA Easter Edition. Nu är den tillbaka med viss justering samt ett nytt namn och mindre flaska. “Oxymoron bryggs med Pilsner-, Pale-, Munich-, havre-, råg-, ljus karamell- och mörk karamellmalt. Humlesorterna är Amarillo, Cascade, Citra, Columbus, Crystal, Magnum och Simcoe.”
Hur mycket “påsk” är det över en svart ipa? Precis så mycket som man vill att det ska vara, och det vill man väl!?

Utseende: Klar och svart med mörkröda toner samt ett kompakt ljusbeige skum som lämnar en bra spretig gardin.

Doft: Barr, beska örter och lakrits med grapefrukt ligger som ett fint täcke över lite lätt rostad malt med en mjuk ton av choklad och en aning av smörig karamellsötma.

Smak: Beska örter, salmiak och barrig grapefruktig humle stöds upp fint av aningens söt karamellig malt med en lite läderaktig ton som ger en del sälta i avslutet. Örtig beska i eftersmaken med en gnutta choklad.

Mun: Medium kropp med mjuka små kittlande bubblor.

Svart IPA är en väldigt ny stil som inte dyker upp allt för ofta. Personligen kan jag tycka att stilen ibland blir för örtigt bitter och påminner mig om Fernet Branca, men här visar Stefan Gustavsson att han kan både packa en öl med humle och samtidigt göra den balanserad och lättdrucken. Att det rymmer sig hela 7.5% i denna skulle jag inte vågat gissa. Riktigt bra!

Mer info om Mohawk Oxymoron Black IPA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *