Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Mikkeller Santa’s Little Helper 2011

Varunummer: 11354, Flaska 375ml, 43.50kr, Alkoholhalt: 9.1%

Ölhundbetyg

7

Mikkellers starka belgiska öl med julkryddor kommer varje år med något ändrat recept. Hur den skiljer sig från fjolårets version som innehöll Maris Otter-, Special-B-, Biscuit- och Pale Chocolatemalt, havre, mörk candi-sirap och mörkt cassonadesocker humlesorterna Northern Brewer, Hallertauer och Styrian Golding, söta appelsinskal, bittra appelsinskal, muskotnöt och belgisk alejäst vet jag inte. Bryggs som många av Mikkellers öl hos De Proefbrouwerij i Belgien.

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med en hel del partiklar som flyter runt samt ett tjockt krämigt brunt skum som klänger sig fast längs med glaset.

Doft: Maltig doft med bränt socker, kryddor och lite limstift/klister, torkad frukt röda bär. Något påminner om julmust. Alkoholen pockar på ens uppmärksamhet med en karaktär av rom eller bourbon. En lite lustig och tunn doft faktiskt.

Smak: Söt och smulan vinös med brända maltiga toner av choklad, “julkryddor”, bränt socker, lakrits och mörk frukt. Rätt rejäl örtig beska med mycket barr i avslutet. Komplex och rätt fyllig smak.

Mun: Större kropp med mjukt skummande kolsyra. Vätskan är lite tjock och oljig.

En förvirrande doft som tack och lov inte går igen för mycket i smaken som är fyllig, komplex och söt med en rejäl örtig beska. Det är lite spretigt och kan säkerligen må bra av att få vila i ett år eller två men är även nu ett spännande och drickbart öl. Ett välgjort kryddigt sött öl som funkar fint även för mig som kan ha lite svårt med mycket kryddor i ölet.

Mer info om Mikkeller Santa’s Little Helper 2011:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *