Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Mikkeller Jackie Brown

Varunummer: 1312, Flaska 500ml, 34.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Om Mikkeller döper sin brown ale efter en Quentin Tarantino-film kan man ju misstänka att det kommer vara en något kaxigare sak än den välkända och massproducerade Newcastle Brown Ale. När man sedan noterar att ölet humlats med de tre amerikanska hög-alfa-humlesorterna Nugget, Amarillo och Centennial använts så stärks misstankarna. Till maltbasen har sorterna Pilsner-, Münchner-, Crystal-, Brun-, Ljus Choklad- och Chokladmalt använts samt Veteflingor.

Utseende: Mörkt rödbrun och disig av jästfällning med ett exploderande stort, tjockt och aningens poröst, bergigt och skimrande ljusbrunt skum som lämnar massa rester.

Doft: Det första som slår en är massa amerikanska humletoner av grapefrukt, aprikos och barr med kåda. Sniffar man lite extra kommer en svag ton av kakao och möjligtvis hasselnöt smygandes med våt sten. Förvånansvärt svag maltprofil.

Smak: En karamellig sötma blir snabbt träffad av rejält med fruktig och barrig humle som sedan planar ut i en lång fin eftersmak av torr choklad och kaffe samt en lite örtig beska.

Mun: Medium kropp med mjuk kittlande kolsyra.

Humlen sticker verkligen ut. Så pass mycket att malten nästan får väl lite spelrum och mest smyger upp halvvägs in. Med det sagt är det ändå ett väldigt gott öl med en rejäl amerikansk humlekaraktär och fina choklad- och kaffetoner. Ett öl som jag personligen ger för lite uppmärksamhet på Systembolaget.

Mer info om Mikkeller Jackie Brown:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *