Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Midtfyns/De Molen X Porter

Varunummer: 11026, Flaska 500ml, 49.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Holländska De Molen och danska Midtfyns delade monter på en ölfestival, tycke uppstod och man bestämde sig för ett samarbete. Menno från De Molen åkte helt enkelt över till Danmark och denna robusta porter bryggdes med honung, engelsk lakrits och Chinookhumle.

Utseende: Ogenomträngligt kolsvart med ett stort kompakt espressocremabrunt skum som lämnar bruna prickar på glaset när man ger det en liten snurr. Det ser lyxigt ut!

Doft: Något försiktig men med en fin rostad ton som har lakrits, trä eller snarare sagt tobak, knäckebröd, lite mörk bitter choklad och aningens kaffe samt lite syrliga bär och frukttoner. En liten doft av Play-Doh ligger mitt i allt. Rätt lättsamt men trevligt och elegant.

Smak: En medelstor sötma försöker stötta upp den mer dominerande syrligt välrostade och nästan brända maltigheten och lyckas bättre och bättre ju mer ölet värmer upp. Mörka robusta smaker som bränt blött trä, tobak, bitter choklad, lakrits, karamell och beska bär. Bränt bittert beskt maltigt avslut.

Mun: Medium till större kropp med en något lättare munkänsla än förväntat. Kolsyran är till en början något aggressiv för att sedan lugna ner sig nämnvärt.

En riktigt lyxig och bränd porter med en påtaglig tobakskaraktär. Läderfotölj, gamla böcker och cigarrök. Vid första anblicken tyckte jag att det kändes lite tunt och askigt surt, men ge det här ölet den tid det förtjänar så kommer det att växa rejält!

Mer info om Midtfyns/De Molen X Porter:

One Response to “Midtfyns/De Molen X Porter”

  1. Protopic!

    Väl skriven recention i vanlig ordning! Kan inte göra annat än hålla med i din beskrivning/analys. Må ölhunden aldrig tystas! ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *