Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Mörk Lager

Karmeliten Kloster Doppelbock

Varunummer: 1595, Flaska 500ml, 22.50kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

 Det tyska bryggeriet Karmeliten Brauerei Karl Sturm beläget i Bayern är, om jag förstått det rätt, ett bryggeri med anor ända bak till 1367 och är sedan 1879 familjeägt. Denna dubbelbock var en del av Systembolagets vårlansering som kom den första Mars.

Utseende: Klar och kopparaktigt rödbrun med ett smutsvitt skum som lämnar några prickar här och där.

Doft: Söt och kornigt maltig med toner av sirap, bröd, halm samt mandarin och aprikos med lite mineral.

Smak: Söt och kornigt maltig med sirap, knäck, grovt bröd, mjuka fruktiga toner av apelsin, aprikos och lite äpple samt lite murriga kryddor med lite läderaktig sälta och en lätt gräsig beska.

Mun: Större kropp med mjukt skummande kolsyra, vätskan är klibbig.

Ett mastigt öl som vid första anblicken framstår som lite enformigt maltigt och sliskigt sött. Men när man känner efter lite extra så kan de små nyanserna framträda som rätt trevliga och den brödiga karaktären ger sötman balans med den uppbackande sältan. Det här är ett öl som kan sätta bra motvikt mot grillat som glaserade revbensspjäll eller någon annan rejäl köttbit. Annars kan man mysa med det tillsammans med en chark- och ostbricka. Kanske spara någon till nästa år för att se vad som händer också?

Mer info om Karmeliten Kloster Doppelbock:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *