Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ljus lager

Jämtlands Steamer

Varunummer: 88209, Flaska 500ml, 21.80skr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

Jämtlands Bryggeri gör sin variant av den smått luddiga stilen steam beer/california common som i stort sett är en något mörkare lager som bryggts vid högre temperatur än normalt och då får mer fruktiga och ale-liknande egenskaper. Ölet är en hyllning till de gamla ångbåtarna som har tuffat omkring på Storsjön genom åren.

Utseende: Klar med en mörk bärnstensfärg och ett stort poröst smutsvitt/lätt gulnat skum som lämnar en hel del rester på glaset.

Doft: Lite kornigt maltig och lite bärigt sur med toner av äppelskal, apelsinskal, en hint av aprikos samt lite peppar och té. Det finns lite knäck och karamell i bakgrunden men jag misstänker att den här flaskan kan vara lite skadad.

Smak: Söt med karamell och syrliga bär och citrusfrukter. Torra röda bär, apelsin, aprikos, té och lite knäck med ett torrt strävt beskt avslut.

Mun: Medium till något lättare kropp med hyfsat påträngande kolsyra till en början.

Hmm… Jag är lite osäker på om den ska smaka just såhär. Jag misstänker att flaskan har en lätt infektion då jag inte riktigt kan minnas att det varit så här syrligt och torrt förut. Och den starka smörtonen man kan hitta i Jämtlands öl (och som folkölsvarianten definitivt har) hittar jag inte riktigt här. Det är ju drickbart och rätt så gott i alla fall, men någonting känns helt klart fel. Jag höjer ett varningens finger och reviderar recensionen när jag får chansen till ett omprov.

OBS! Ölet ligger i Systembolagets beställningssortiment.

Mer info om Jämtlands Steamer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *